Жители на село живеят в страх от поредния потоп

  • 11 септември 2014 09:34

  • 1020
  • 1
Жители на село живеят в страх от поредния потоп
© Архив

120 жители на самоковското Ново село са изплашени до смърт да не станат жертва на проливните дъждове. Те се страхуват, че бедствието, което потопи половин България, ще стигне и до тях.

Опасенията им са свързани със селската рекичка, която сега е кротка, но иначе има лош нрав. Жителите имат обеца на ухото отпреди 5 г., когато при такова дъждовно време тя заля дворове и приземни етажи. На всичко отгоре сега коритото е обрасло, а в един участък е задръстено от земна маса. Затова поискаха чрез в. “Вяра“ да алармират за проблема и да привлекат вниманието на властите той да бъде решен. Най-големият им страх идва от това, че част от коритото на реката, която преминава през цялото село, е задръстено от земна маса, избутана от булдозери преди месец при ремонт на пътя Самоков-Ихтиман и останала непочистена. Участъкът е от 100 м и се намира в началото на селото. Хората се плашат, че при проливен дъжд може да се получи голямо завиряване и десетки къщи да бъдат залети, както това се е случило преди 5 г. Реката излязла от коритото, отнесла панелните мостове и потопила дворовете и къщите. Жителите са сигнализирали кметицата Росица Герова, но не разчитат особено на нея, защото не вярват да свърши работа, макар да е на тази длъжност от 30 г.

Крум Митов, 77 г., работил в Пътно управление: “Преди месец Пътното направи заскаляване на стотина метра с мрежа и камъни за укрепване на пътя . Не изкараха пръста. От една страна, дигнаха нивото на водата, от друга, стесниха коритото. През 1960 г. съм участвал при изграждането на коритото, което е каменна зидария. Преди 5 г. преживяхме ужас. Придойде реката и наводни къщите. В моята водата стигна близо метър. Положението беше бедствено, мазета плуваха във вода, издавиха се животни. Не дай Боже да се случи, както в Бургас, Берковица и др. Ще измреме като пилци. Реката извира от с. Шипочане, минава през цялото село, около два километра, и се влива в язовир „Искър“. Кметицата знае всичко това, но не предприема някакви мерки. Пред кметството се направи градинка, а можеше да се оправи реката, която е по-важна за нас.

86-годишната Стоименка Маркова разказа за наводнението: „Водата влезе в къщата. Всичко плуваше около мен. Крещях, плачех, не можех вратата да си отворя. Аз съм сама и много се уплаших. Като излязох навън, дойдоха съседи, които ми помогнаха. Едва когато водата се оттече, положението се оправи. Много къщи бяха залети. Сега спя на страх. Нито от кметството, нито от друго място ни попитаха за случилото се, никой не помогна”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1020 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.12 | 08:18

1
След като не вярвате на кметицата, защо толкова дълго време я избирате за кмет. Това ми говори, че повече от 50% от жителите на селото сте безмозъчни. Извинявайте за определението.

Добави коментар

Водещи новини