Котарак с две глави (видео)

  • 28 септември 2011 17:04

  • 10143
  • 4
Котарак с две глави (видео)
©

Франк и Луи е най-възрастната котка с две лица в света и ще намери заслужено място в книгата на рекордите на Гинес, съобщи Ройтерс.
Пухкавият сив котарак с две усти, две нослета и три очи този месец е станал на 12 години и ще бъде вписан в книгата с рекордни постижения като най-дълго оживялата „котка Янус". Терминът е въведен от британския зоолог д-р Карл Шукър и е вдъхновен от двуликия римски бог на промените Янус.

Котаракът Франк и Луи страда от черепно-лицева дупликация - изключително рядко вродено заболяване. То е причинено от протеин със странното име Сonic hedgehog homolog (SHH), кръстен на прочутия таралеж Соник от видеоигрите на компания Sega.

Състоянието, известно като дипрозопия, много пъти е наблюдавано при домашни котки. Малко от тях обаче преживяват до късна възраст, каза говорителката на книгата на рекордите Сара Уилкокс.

Котаракът Франк и Луи е роден на 8 септември 1999 г. Стопанката му, за която се съобщава само малкото й име Марти, защото иска да остане анонимна, е работила във ветеринарен кабинет в градче в американския щат Масачузетс. Там еднодневното котенце с размера на човешки палец е било донесено за евтаназия.

Обикновено котките с две лица живеят само между един и четири дни, тъй като имат и други заболявания и дефекти, разказва Марти. Тя обаче осиновила двуликото коте и се е погрижила то да бъде подложено на хирургически процедури, необходими за оцеляването му.

Котаракът има само един мозък и двете му лица действат в синхрон. Двете му очи са нормални, само средното, което е по-голямо, не функционира. Той се храни с устата на Франк, защото само тя е свързана с хранопровода.

Франк и Луи съжителства с голямо куче, още една котка и няколко птици, сред които папагал, изпълняващ опери. По думите на стопанката му пред местна радиостанция двуликият котарак се държи по-скоро като куче - обича да се разхожда на каишка и да се вози в автомобил.

Последвайте канала на

Novini.bg
10143 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
W W W . O R I GI NA L N I . B E = футболното екипч

2015.05.12 | 01:07

3
W W W . O R I GI NA L N I . B E = футболното екипчее 11/12г Закупи от нас !!!

2015.05.12 | 01:07

4
-ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИДВАТ.- вестник"ДУМА". 28 Септември 2011, брой 220. Три гигантски кораба с извънземни се движат към Земята, а срещата на земляните с тях ще бъде точно след два месеца, заявиха учени от Изследователския център на SETI. Според предварителните изчисления на специалистите космическите кораби ще достигнат нашата планета през ноември. Американската преса вече започна да подготвя психически човечеството за инвазията на "чужденците". Тъй като целите на посещението са неизвестни, в медиите се появиха различни сценарии. Британският "Гардиън" публикува шокираща статия, озаглавена "Извънземните могат да унищожат човечеството".
Rommel

2012.03.14 | 16:14

2
И какво едно нещастно създание а те го превръщат в сензация

2011.09.29 | 01:43

1
TO I AZ S1M S 2 DAJE MOJE LUBOMIRA BENATOVA MOJE DA PROVERI S KAMERATA XAXAXAXAXA

Добави коментар

Водещи новини