Роман Полански получи награда за цялостно творчество

  • 28 септември 2011 09:41

  • 974
  • 0
Роман Полански получи награда за цялостно творчество
© Getty Images

Противоречивият режисьор Роман Полански получи награда за цялостно творчество от филмовия фестивал в Цюрих, която му беше присъдена през 2009 г., но която не успя да вземе, тъй като беше арестуван.

"Какво мога да кажа? По-добре късно, отколкото никога", заяви режисьорът с усмивка под аплодисментите на публиката, съобщи Guardian.

След церемонията Полански представи документален филм, който разказва неговата версия за нещата на базата на поредица от интервюта, "Roman Polanski: A Film Memoir". От фестивала обещаха "изненадващ филм", без да дават повече подробности.

Полански беше арестуван преди две години на път към церемонията по връчването на наградата по обвинения в сексуални престъпления отпреди повече от 30 години.

Носителят на "Оскар", който притежава както френско, така и полско гражданство, беше арестуван по заповед на САЩ, след като пристигна в Швейцария на 26 септември 2009 г., за да получи награда за цялостен принос.

Полански, който е режисирал филми като "Китайски квартал" и "Бебето на Розмари", беше обявен за виновен по обвинения, че е имал интимни отношения с 13-годишно момиче, след консумация на алкохол и наркотици.

Малко преди прочитането на присъдата през 1978 г. режисьорът избяга от САЩ от страх да не влезе в затвора и предпочете да живее във Франция, която няма договор за екстрадиране със САЩ. Години наред избягваше да пътува в страни, които биха могли да го екстрадират.

Арестът му в Швейцария през 2009 г. породи противоречиви коментари сред представителите на филмовата индустрия и в политически кръгове във Франция. Режисьори като Уди Алън и Мартин Скорсезе обаче заявиха подкрепата си за Полански.

Той прекара два месеца в швейцарски затвор през есента на 2009 г., след което мярката му за неотклонение от задържане под стража беше променена в домашен арест.

През юли 2010 г. швейцарските власти заявиха, че няма да екстрадират 78-годишния режисьор в САЩ заради евентуални технически грешки в заповед на американските власти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини