Наплив в НАП Русе

  • 27 септември 2011 12:26

  • 1026
  • 0
Наплив в НАП Русе
© Булфото

Около 80 човека средно на ден заплащат наведнъж здравноосигурителни вноски, които не са издължавани за различни периоди, съобщават от НАП Русе.

Почти за 20% от тях обаче, пропуските са били за повече от 3 години и се налага да внесат значителна сума, която с лихвите достига към 560 лв. Възстановяването на здравноосигурителните права става от датата на заплащане на всички дължимите вноски за последните 36 месеца, като за 2011 г. те са в размер на 16,80 лв. месечно.

Ако жител на Русенска област е платил дължимите здравноосигурителни вноски в деня, в който трябва да ползва здравни услуги и това все още не е отразено в системата на НАП, а трябва да постъпи спешно в болнично заведение, тогава той може да поиска от офиса на приходната агенция да му се издаде удостоверение, че е с непрекъснати здравноосигурителни права, което да послужи пред здравните органи. Лицето трябва да представи в НАП вносните бележки, с които да докаже направените от него вноски за здравно осигуряване. Това удостоверение се издава веднага, след внасянето на парите и дава възможност да се ползва безплатна медицинска помощ за съответния период.

Клиентите на НАП в Русе могат да проверят здравния си статус в салон № 1 в офиса на ул. «М-р Ат. Узунов» № 19 или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор”. Вноските могат да бъдат платени по банков път, с пощенски запис или чрез електронната услуга на НАП за плащане на данъци и осигурителни вноски по интернет.

Последвайте канала на

1026 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини