Сграда, използвана от ЦРУ, беше атакувана в Кабул

  • 26 септември 2011 06:29

  • 447
  • 0
Сграда, използвана от ЦРУ, беше атакувана в Кабул
©

Сграда, използвана от ЦРУ в Кабул, е била атакувана снощи, съобщиха американски и афганистански военни източници, цитирани от АП.

Няма данни за жертви при нападението с огнестрелно оръжие срещу хотел "Ариана", използван като щаб на ЦРУ в афганистанската столица, намиращ се на няколко пресечки от президентския дворец.

Снощното нападение става две седмици след като ислямисти стреляха с гранатомети и автомати срещу посолството на САЩ, щаба на НАТО и други сгради, убивайки 7 афганистанци. Никой от персонала на посолството и на НАТО не пострада при продължилото 22 часа нападение.

Американският адмирал Майк Мълън обвини миналата седмица пакистанското разузнаване, че е подкрепило ислямистките бойци при планирането и извършването на нападението на 13 септември, както и за организирането на бомбен атентат с камион няколко дни преди това, при който бяха ранени 77 американски войници.

Ислямските бойци от мрежата Хакани, свързана с талибаните и Ал Каида, бяха обвинени за нападенията. Групата действа предимно в Източен Афганистан и често е набеждавана за атаки в Кабул, посочва АП.

Пакистан отрече обвиненията за подкрепа на мрежата Хакани и обяви, че САЩ се опитват да го превърнат в изкупителна жертва заради неприятностите си във войната в Афганистан.

Лидерът на мрежата Хакани Сираджутдин Хакани заплаши в интервю за Ройтерс, че ако Америка навлезе в Северен Вазиристан, ще понесе много по-големи загуби, отколкото понася в Афганистан. Значителна част от бойците на Хакани действат в така наречените племенни територии в Пакистан на границата с Афганистан. Вашингтон засили напоследък натиска върху Исламабад да предприеме решителни действия срещу групировката и да спре да я подкрепя. Като крайна мярка САЩ заплашиха, че ще предприемат операции срещу бойците й на пакистанска територия, което предизвика остри протести от Пакистан.

Последвайте канала на

БТА
447 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини