Земеделци: Толкова зле не е било

  • 04 август 2014 09:36

  • 2730
  • 4
Земеделци: Толкова зле не е било
© Булфото

Мана порази масово насажденията от плодове, зеленчуци и лозя в страната, вследствие на обилните дъждове тази година. Влагата е благоприятна среда за развитието на вируси и насекоми, които също нападат насажденията. А там, където няма зарази, масивите са унищожени от градушка, разказаха за БТА земеделски производители в Пловдивско.

"Стопаните, които не пръскаха есенниците, имаха проблеми по листната маса, после болестите се прехвърлиха по класовете и зърното изпада. Мани поразиха картофи и домати, има много листни петна, струпясвания. Меката зима благоприятства за високи популации на приносителите на вирусите, което доведе до вирози по зеленчукови култури, столбур по доматите и пипера. Пораженията са големи и от няколко вида бактериози. Стопаните са разсипани", коментира проф. дсн Светослав Бобев от катедра "Фитопатология" от Аграрния университет - Пловдив.

"Аз съм на 59 години и такава година не помня, а по-възрастните хора също казват, че толкова зле не е било", разказа Красимир Кумчев, един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско. "Ситуацията е много лоша - обилните валежи през цялата година са най-добрата среда за развитие на гъбни болести по абсолютно всички култури - зеленчуци и плодове", добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2730 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
bnm

2014.08.11 | 17:57

1
на баи ганио все нещо му пречи.все се оплаква.

2015.05.31 | 09:20

4
На теб например ти пречи простотията, колкото и да ти се иска, не можеш да се отървеш от нея.... Явно не виждаш, какво става в цялата Държава или просто си прост по природа...
jjjj

2015.05.31 | 09:20

3
Не е хубаво неграмотни хора да пишат. Това се отнася до 2. Пише се: Бай Ганьо. И след знак точка, се започва с гавна буква. Не могат да пишат, ама се изказват, при това "компетентно"
dictator

2014.08.11 | 17:57

2
ще става и още по зле ... за жалост !!!

Добави коментар

Водещи новини