Село пие вода с уран

  • 31 юли 2014 08:30

  • 1047
  • 1
Село пие вода с уран
©

Регионалната здравна инспекция в Благоевград остави санданското село Кръстилци без вода, след като 1 от 15-те жители на селото подаде писмен сигнал, че напоследък водата им имала странен цвят и вкус. Д-р Мария Станчева от РЗИ-Благоевград обясни вчера пред БТВ, че взетите проби показали за радиоактивност на питейната вода.

„Знаете какво се случва при облъчване - засягат се почти всички вътрешни органи. Първо ще се засегнат кръвните показатели при човешкия организъм, оттам се засягат черен дроб, далак, бъбреци”, обясни д-р Мария Станчева. Преди над 60 години край селото имало уранова мина, а водохващането е прекарано в близост до мината, спомнят си някои от най-старите хора в селото, пише в. "Монитор".

91-годишният дядо Стефан пък твърди, че от дете винаги е пил от тази вода и още нищо му няма. След проверката, която направи РЗИ-Благоевград и установи наличието на уран във водата, е издадена заповед за спирането й. „Правени са неколкократни проверки след връчването на заповедта. Нашият инспектор установява на място, че в едни от дните на проверките водата е спряна, но в други дни водата е пускана, сега кой пуска водата там на място, не мога да кажа”, коментира д-р Мария Станчева.

От община Сандански пък отговориха, че след забраната на РЗИ кранчето на резервоара е спряно, но въпреки това от чешмите на малцината жители на селото, чиято средна възраст е над 80 години, тече постоянно вода. Вероятно се снабдяват от друг, независим водоизточник, казаха от община Сандански.„Вече няколко дни пълним вода от извора, който е на около километър разстояние, с магарета возим за пиене, за миене, за хранене на животните. От тази вода и хората, и животните получихме разтройство”, оплака се бай Иван Джоров.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1047 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.31 | 14:30

1
Да евакуират селото. А всички жители да заведат групов иск срещу държавата в съда за правата на човека в Хага. Това е пълно безобразие!

Добави коментар

Водещи новини