Експерт от финансовото разузнаване: Към БНБ е подадена грешна информация

  • 16 юли 2014 08:01

  • 5455
  • 0
Експерт от финансовото разузнаване: Към БНБ е подадена грешна информация
©

Няма как банкови досиета да изчезнат. Те се пазят на няколко места. Финансовото разузнаване получава информация всеки месец за плащания над 30 000 лв., попълва се и декларация за произход на средствата. Това каза доц. д-р Николай Иванов, който е първият директор на Бюро "Финансово разузнаване" пред БТВ. Структурата в момента е към ДАНС.

Когато имаме някакви престъпно придобити пари те се изпират. Тук следва да се открие има ли допирни точки между властта и така придобити пари, смята експертът. Той увери, че финансовото разузнаване може да проследи финансовите потоци на КТБ.

Според него трябва да има промени в закона, защото в сега действащия закон няма как да се търси отговорност на едно лице. Той увери,  че в България нямаме симптомите за обща банкова криза. Това е един ограничен случай, защото финансовата система е изключително чувствителна и ако я разклатим ще се засегне икономиката, работните места и др., увери Иванов.

Според Николай Иванов е възможно към БНБ да е била подадена грешна информация. При банковите измами или прането на пари се представят документи с невярно съдържание винаги. Възможно е да е подадена грешна информация на БНБ. Не е ясно дали дефицитът наистина е в този размер. Необходимо е да има по-подробен одит, дори от външни одитор. Не се проверяват  всички досиета, а само определени за които има сигнал.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5455 0

Свързани новини

Водещи новини