По 300 африканци се отправят всеки ден към ЕС през Средиземно море

  • 06 юли 2014 10:51

  • 2000
  • 6
По 300 африканци се отправят всеки ден към ЕС през Средиземно море
© gettyimages

В последните осем месеца Италия е спасила 73 686 имигранти от Африка, отправили се към ЕС през Средиземно море. Това прави по близо 300 на ден, сочат официалните данни от щаба на операцията "Маре нострум", разположен в околностите на Рим.

Сведенията показват, че броят на имигрантите започва да нараства отчетливо от пролетта на миналата година. През октомври 2013 г. новата операция влиза в действие две седмици след като край италианския остров Лампедуза се давят 366 имигранти. Операцията струва около девет милиона евро годишно на центъра за наблюдение, но в тази сума не е отчетена стойността на дейностите на Военноморските сили, на министерствата на вътрешните и външните работи, нито на прокуратурата, които осъществяват тясно сътрудничество в оценката как да се постъпи с всеки отделен плавателен съд или имигрант.

Командният център край Рим постоянно следи и обменя данни с партньорски служби в опит да предотврати нови масови смъртни случаи на пришълци през Средиземно море. Центърът наблюдава със собствени средства морето, но получава данни за плавателни съдове от целия свят. На основата на получената информация се правят заключения кои плавателни съдове крият възможна опасност - за превозването на мигранти, но и на терористи.

На въпрос към командването колко терористи са били заловени в хода на операцията, отговорът е "има и такива случаи". Най-често африканските имигранти се насочват към ЕС от Либия, по-рядко от Египет и в по-изолирани случаи от т. нар. "кораби майки", плаващи в зоната между тези две африкански държави и Гърция. Въпреки че по данни на италианското правителство 96 процента от африканските мигранти тръгват към ЕС от либийския бряг, повечето от тях не са либийци. През Средиземно море в ЕС пристигат едва 10 процента от мигриращите.

Трафикантите, които осигуряват превоза на имигрантите, насочват своите "клиенти" основно към Италия. Целта е, когато бъдат спасени или прехванати от италианската брегова охрана, африканците да могат да получат статут с право за разселване в ЕС. Това е по-трудно, ако достигнат първо до Гърция (страна, чиито съседи са извън Шенген) и невъзможно, ако бъдат насочени към Албания. За половин година в рамките на операцията са задържани близо 200 трафиканти.

Сравнено с данните за 2012 г., през миналата година броят на африканските мигранти, поели през Средиземно море, е нараснал в пъти. Преди две години статистиката отчита над 13 000 африканци, прекосили морето, докато през миналата година броят им е почти 43 000. Рекордът е отчетен при случай, в който само в една лодка са пътували 1300 имигранти.

Италианското председателство на Съвета на ЕС, което пое функциите си на 1 юли и ще действа до края на годината, постави въпроса с Либия и продължителната несигурност там сред основните си приоритети. Целта на Рим е да подпомогне либийците в бързото съставяне на ново правителство. Надеждата е в Триполи да бъде установена трайна власт, след като от свалянето на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия с помощта на операция на НАТО през 2011 г. проблемите със стабилността и граничния контрол не бяха решени, а бяха задълбочени.

За да опази бреговете си от африканци, днес Италия използва в операцията "Маре нострум" самолети - пилотирани и безпилотни, включително и изтребители, кораби, подводници, вертолети. Тази операция не е изцяло нова дейност, тъй като още през 1959 г. в района е предприет патрул за следене на риболова, а от 2004 г. е обособена операцията за следене на потока от имигранти "Постоянна бдителност".

Последвайте канала на

БТА
2000 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.05.20 | 15:28

6
Tova e mnogo goliam problem za Evropa,Evropa se zadahva,triabva da zatvoriat granicite i da ne dopuska pove4e 4lenove v ES v blizkite 20 godini.
загрижен

2015.05.20 | 15:28

5
ох майкоо още цигани ли.... аз викам всички в газовата камера :D

2015.05.20 | 15:28

3
Европа в сегашния си вид населена от бели хора ще изчезне претопена в смесица от неграмотни негри и араби. А какво ще е положението - примера с ЮАР го показва. Докато бяха на власт белите имаше процъфтяваща икономика, прословутия Мандела докара на власт африканците и сега страната е с най-висока престъпност в света и никаква икономика.
hhh

2015.05.20 | 15:28

4
Не съм расист, но трябва да ти призная, че си много прав в това твърдение
dodo

2015.04.25 | 00:26

2
ne tuk e toaletnata

2015.04.23 | 17:18

1
Белите хора, са веселите самоубийци, а уж по-интелигентни, слепи ли са, глухи ли са!?! Те от това, нищо, ама нищичко, не печелят, кой ги кара да го правят!?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини