Няма зарази във водата по плажовете, твърдят от Здравно министерство

  • 04 юли 2014 18:38

  • 1795
  • 3
Няма зарази във водата по плажовете, твърдят от Здравно министерство
©

С изключение на "Офицерския плаж" във Варна, водите във всички останали зони за къпане по родното Черноморие не са опасни за здравето на населението.

В това са категорични от Здравното министерство, откъдето посочват, че независимо от обилните валежи през последните дни, качеството на водите за къпане у нас отговаря не само на задължителните, но в по-голямата част от случаите и на строго препоръчителните европейски изисквания.

От ведомството добавят, че не са давали препоръки за имунизация и категорично отхвърлят необходимостта туристите, на които предстои да посетят морето, да се ваксинират срещу хепатит А.

До настоящия момент единствено при извършен анализ на водата в „Офицерския плаж" във Варна е констатирано надвишаване на нормите, поради което Регионалната здравна инспекция е наложила временна забрана за къпане. При подобряване на качеството на водите, къпането в тази зона отново ще бъде разрешено, посочват от ведомството. Оттам отбелязват, че при въпросния плаж и друг път са констатирани проблеми с качеството на водите. Причината за това била във вливането на канал, който събирал дъждовни води от вилни зони около града, както и нерегламентирано включени битови отпадъчни води. Проблемът е поставян многократно на вниманието на институциите във Варна, но все още не е решен.

Водата във всички зони се проверява минимум два пъти месечно, а при извънредни ситуации и по-често. Последните анализи показват, че, с изключение на „Офицерския плаж", къпането във всички други не представлява риск за здравето на населението и на туристите, летуващи на българското Черноморие. Взети са проби и от съседните зони за къпане в района на морската ни столица. Оказва се, че и там водите не са опасни за хората.

От министерството добавят, че до Регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна и Бургас са изпратени специфични указания за предприемане на действия при евентуален риск, свързан с влошаване качеството на водите.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1795 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Синеокия

2014.07.11 | 07:38

3
Значи има

2014.07.06 | 22:42

1
Че ако нямаше щяха ли да бият тъпана Румънците? Те да не са като българите...чужденци в собствената си страна?
bbb

2014.07.11 | 07:38

2
не вярваите на българите за абсолютно нищо.само лъжат и въртят далавери.

Добави коментар

Водещи новини