Връщат слуха на глухи деца с електронни импланти

  • 03 юли 2014 06:50

  • 4289
  • 1
Връщат слуха на глухи деца с електронни импланти
©

Специалисти връщат слуха на глухи деца с електронни импланти. Фините операции се извършват в старозагорската многопрофилна болница „Св. Иван Рилски”. Лечебното заведение е единственото в страната, което прилага толкова висок клас апарати, съобщиха от там. Само в още две други болници в страната се имплантират подобни апаратчета, пише в. "Монитор".

Четири деца с тежки слухови проблеми на възраст от 4 до 16 години вече ще чуват нормално, след като им бяха поставени електронни кохлеарни импланти. Операциите бяха ръководени от немския специалист проф. д-р Щефан Датцерт от университетската УНГ клиника в Бохум.

Това е най-модерният и ефективен начин пациентите с глухота да възстановят слуха си и да се социализират, посочи той.

Проф. Датцерт и българският му колега доц. Петър Руев, шеф на УНГ отделението, ще създадат Тракийски център за кохлеарни имплантации в Централна България, който ще поема не само леки, но и най-тежките случаи от региона и страната.

Кохлеимплантът, както миниапаратчето е известно сред специалистите, е електронно устройство, което се поставя в кохлеята – охлюва на вътрешното ухо – там, където са разположени слуховите клетки и е началото на слуховия нерв.

„За разлика от познатите на всички слухови апарати този стимулира директно клетките и нерва - поясни доц. Руев. - За съжаление устройството е скъпо и малко пациенти могат да си го позволят. В България здравната каса го осигурява безплатно само на децата и младежите до 18-годишна възраст”, допълни той.

Преди една година той и проф. Датцерт извършиха първата кохлеарна имплантация в старозагорската болница на възрастен мъж, който вече чува отлично.

Българският лекар обясни, че към момента у нас не се прави слухов скрининг на новородените. По изчисления на специалистите на 70 000 раждания средногодишно се откриват около 70 - 80 деца със слухови проблеми. На близо 30 от тях се налага поставянето на кохлеарен имплант. Увреждането трябва да се открие възможно най-рано – до шестия месец от развитието на детето, защото това улеснява диагностицирането на проблема, поставянето на слухов апарат или извършването на операция. В старозагорската болница се изследва слухът на всички новородени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mnogo dobre i takava si yspex

2016.02.20 | 02:58

1
ok think you

Добави коментар

Водещи новини