Социалното министерство тръгва на хайки срещу 4 - часови договори

  • 17 септември 2011 17:07

  • 1251
  • 0
Социалното министерство тръгва на хайки срещу 4 - часови договори
© Интернет

Служителите на бюрата по труда в страната ще посещават малките населени места след разпореждане на министъра на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко. Днес той заяви в Сливен, че за целта е необходимо бюрата по труда и кметовете да направят графици за посещенията. Според него по този начин ще се открият хората, които не работят и ще се търсят начини те да бъдат мотивирани и включвани в различни програми на социалното министерство. Младенов припомни, че около 20 000 трайно безработни в цялата страна са ангажирани към общините по програма „Човешки ресурси" и в продължение на една година те получават минимална работна заплата и осигуровки.

Повишаването на заетостта е приоритет на министерството и това ще е задача номер за следващата година, каза Младенов. „Когато има повече заетост, хората ще има къде да работят, ще има повече приходи в държавния бюджет и повече възможности за по-добра социална политика. Наш приоритет номер едно е повишаването на заетостта", каза той. Според министъра това зависи много от бизнеса, тъй като той разкрива работни места, а министерството помага с различните програми за ограничаване на безработицата.

Младенов информира още, че до края на годината ще бъдат приети промените, касаещи работата на служители с трудови договор на четири часа, а работещи много повече. „Когато инспекторът докаже по безспорен начин, че работникът работи повече от четири часа, а е на трудов договор на четири часа, тогава автоматично този договор ще става на осем часа, както са всички. От тук нататък контролът за спазване на законодателството в тази посока ще се засилва", каза Младенов. Той бе в Сливен по повод официалното откриване на изцяло ремонтираната сграда на Дневния център за деца и възрастни с умствена изостаналост „Св. Стилиян Детепазител". Направен е цялостен вътрешен ремонт, извършено е саниране за енергийна ефективност и е доставено специализирано медицинско оборудване. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие". 129 подобни дневни центъра има в цяла България за над 3 700 деца и възрастни хора, каза министърът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1251 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини