Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в НК

  • 30 юни 2014 18:29

  • 1689
  • 0
Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в НК
©

Депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на внесе в деловодството на Народното събрание промени в Наказателния кодекс, с които разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, се наказват със затвор между 2 и 5 години. Това показва справка на интернет страницата на парламента, пише Дневник.

Предложението за промени в закона бе изпратено до Цонев по-рано днес от Българската народна банка (БНБ). От Централния депозитар уточниха, че за законодателната промяна е постигнато съгласие на срещата в неделя при президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Според поправките "който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години". Когато с разпространяването на такива сведения са причинени значителни вреди на други хора или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от 5000 до 10 000 лв.

"През последните дни чрез разпространение на невярна информация и слухове, беше направен опит за дестабилизация на държавата чрез атака срещу българската банкова система, без каквито и да е основания за това, което нанесе вреди както на отделни банки, така и на техните вложители, които бяха принудени предсрочно да прекратяват депозитите си като губят лихвата по тях", пише в мотивите към законопроекта Цонев.

"Подобни атаки са пряко насочени срещу спестяванията на българските граждани и фирми, и срещу финансовата стабилност, като основен елемент от националната сигурност на страната", подчертава той. И добавя, че предложеният текст има превантивна цел - да осигури спокойното функциониране на финансовия сектор и де предотврати в бъдеще възможността банковата и финансовата стабилност на страната "да бъде подронвана по подобен криминален начин".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1689 0

Свързани новини

Водещи новини