ДКЕВР решава новите цени на ток и парно

  • 30 юни 2014 06:11

  • 1410
  • 2
ДКЕВР решава новите цени на ток и парно
©

На поредица от заседания днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) решава окончателно цените на природния газ, парното и електрическата енергия от 1 юли.

Едни от най-сигурните изменения са тези за тока. В края на миналата седмица председателят на енергийния регулатор Боян Боев каза, че не могат да се очакват съществени разлики между окончателното и проекторешението за тарифите на електрическата енергия, което беше обявено в началото на месеца, пише в. "Монитор".

Това означава, че от 1 юли клиентите на енергото в Западна България ще плащат средно с 0,3% повече за ток, но за тези в Югоизточна и Североизточна България тарифите ще паднат съответно с 1,3% и 1,17 на сто.

Средното за цялата страна намаление на тока от 1 юли по сметки на ДКЕВР е с 0,6 на сто. За нощния ток се предвижда намаление, което за ЧЕЗ е с 0,84%, за ЕВН – с 3,93%, а за „Енерго-Про” – с 3,74%. При дневната тарифа ЧЕЗ получава увеличение с 0,32%. За ЕВН и „Енерго-Про” обаче от ДКЕВР са сметнали, че токът през деня трябва да поевтинее, съответно с 0,8% и 0,6 на сто.

Така предложените от ДКЕВР цени на електрическата енергия обаче може да се окажат валидни само за следващите три месеца. Шефът на ДКЕВР Боян Боев предупреди, че ако не бъдат постигнати необходимите условия за 1 млрд. лв. икономии за НЕК, още от 1 октомври започва промяна на тарифите. Това се налага, тъй като в НЕК вече има дупка от 1,5 млрд. лв., която се дължи на одобрявани по-ниски цени от действителните разходи. Промяната от 1 октомври най-вероятно ще е в посока нагоре, въпреки че Боев каза, че целта е да не е за сметка на клиентите. За да не се случи това, парламентът трябва да приеме промени е закона за ВЕИ, които да позволят на ДКЕВР да ограничава производството на зелените централи в зависимост от прогнозите за вътрешното потребление. Другото условие е да се предоговорят дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ-а, така че цените им да паднат с 20-30%, а за регулиран пазар да работят само половината от блоковете им. И двата ТЕЦ-а обявиха, че ще бранят интересите си.

Доста по-неясна е ситуацията около цените на природния газ и парното. От „Булгаргаз” настояват да се запази сегашната им цена от 612,80 лв. за 1000 куб. метра без ДДС и акциз. В същото време регулаторът беше планиран с 2,47% по-ниска цена за третото тримесечие. Газовата компания предупреди, че ако тарифата бъде намалена, няма да имат пари да запълват хранилището в Чирен, което е особено важно преди началото на есента предвид конфликта между Украйна и Русия.

Неофициално от ДКЕВР казаха, че ще преразгледат намеренията си за орязване на газовата тарифа, но не пожелаха да дадат подробности.

В пряка зависимост от решението на регулатора за газа е и цената на парното, въпреки че малки промени при синьото гориво не могат да доведат до съществени промени при топлинната енергия.

Първоначалните планове на ДКЕВР бяха за поскъпване на парното и топлата вода – с 4-19%, за София – с 11,6 на сто. В същото време се намаляват с 6-7 на сто цените, по които НЕК ще плаща тока, произведен от топлофикациите. Това предизвика бурно недоволство сред топлофикациите, които обявиха, че по-високите цени ще доведат до отказ на клиентите от услугата. От топлофикациите настояват за увеличение на цената от порядъка на 5 на сто.

Предложение на ДКЕВР за цени на тока от 1 юли (в стотинки за квтч)

                             ЧЕЗ       ЕВН    Енерго-Про

Дневна сега        17,94     18,39   19,15

Дневна нова        17,99    18,24    19,03

Промяна             +0,32%   -0,8%   -0,6%

Нощна сега          10,21     10,41    10,63

Нощна нова         10,12     10,00    10,24

Промяна              -0,84%   -3,93%  –3,74%

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1410 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.07.01 | 13:02

2
Не мога да разбера каква е причината за поскъпването на парното като при положени е че доларът не се вдига и газта не е поскъпвала? Намирисва на поредната далавера май всички в вкупом ще се откажем от топлофикация!

2014.06.30 | 11:32

1
През 1985-1990 год. комунистите откраднаха 10 милиарда лева т. e. целия паричен резерв на България. Те изнесоха тези пари чрез задграничните търговски дружества, по същество - фирми на Държавна Сигурност, КГБ и БКП за търговия с валута, оръжия, наркотици. Тези фирми съществуват и сега под други имена; каналите са същите. През 1990-1992 год. 10-те милиарда бяха разпределени от Луканов между верни комунисти и агенти на ДС, които след това ги ре-инвестираха в България. Така се образува днешната олигархия, която държи лостовете на властта в България. След това Луканов беше убит от своите господари от КГБ, за да се прикрият следите на чудовищната манипулация с парите на българския народ. БСП, ДПС, Атака, България без цензура са политически следствия на комунистическо-агентурната приватизация в България. Народът трябва да знае за тези престъпления. Долу червените предатели! Да живее Майка-България!!!

Добави коментар

Водещи новини