Разнобой сред белгийските политици

  • 23 юни 2014 11:08

  • 723
  • 0
Разнобой сред белгийските политици
© gettyimages

Водещи белгийски политици изразиха сериозни критики към решението на партията Нов фламандски алианс (НФА) да се присъедини към евроскептиците от групата на консерваторите и реформаторите в Европейския парламент.

НФА спечели най-много гласове на общите избори на 25 май и нейният председател Барт де Вейвер получи от краля проучвателен мандат за съставянето на следващото федерално правителство. Миналата седмица НФА се очакваше да се присъедини към групата на АЛДЕ в ЕП, но в последния момент направи друг избор. Според еврокомисаря по въпросите на търговията Карел де Гухт, цитиран от местните медии, това решение ще се отрази зле на международния образ на Белгия. По неговите думи подобен избор поставя под въпрос стабилността на икономиката, инвестициите, работните места и износа. За пръв път голяма партия избира групата на евроскептиците, които са против Европа - такава, каквато я познаваме, пояснява той. Де Гухт допълва, че сега ще бъде важно решението на партията Християндемократи и фламандци, за която се очаква да се коалира с НФА при съставянето на следващото федерално правителство. Еврокомисарят отбелязва, че фламандските християндемократи са традиционни проевропейци, още повече, че покойните Вилфрид Мартенс и Жан-Люк Деан, премиери на Белгия в миналия век, произхождаха от тази политическа сила.

Председателят на партията Федералисти демократи франкофони Оливие Менген изразява съмнение, че институциите на ЕС ще запазят седалищата си в Брюксел. Не може антиевропейска партия да задържи европейските институции в Белгия, коментира той.

Последвайте канала на

БТА
723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини