Нови свлачища заплашват Варна след потопа

  • 22 юни 2014 06:30

  • 4043
  • 2
Нови свлачища заплашват Варна след потопа
© Булфото

Още едно свлачище е тръгнало в квартал “Аспарухово” след потопа от четвъртък. То се е активизирало в района на местността Вилите, който е до пътя за квартал “Галата”. Местността отдавна е жилищен район и хората са напуснали домовете си от страх да не бъдат затрупани.

Приливната вълна и тук, както на улица “Горна Студена”, е свлякла част от гората. Отнесени са части от дворовете и леки постройки. Преди три години на същото място пътят пропадна, но тогава бе съобщено, че става въпрос за немарливи действия на фирма, която строи в местността Карантината. Свличане след рекордните дъждове имаше и на ската над Втора буна на плажа във Варна. Крайбрежната алея пък бе осеяна с камъни и кал. Силната вода повреди и идващия от Морската градина Шокъров канал, който се излива в морето под формата на водопад, пише 24 часа.

Проливните дъждове заплашват и международния път Варна - Кранево. Преди началото на селото отдавна се появяват пукнатини, които сега могат да свлекат огромни земни маси към морето и да затрупат най-южните хотели в селото и част от плажа. Преди 2 г. свлачище изпрати фара на Кранево в морето и разкриви няколко вили. Оказа се, че свличането е до самия път и движението от Варна за Албена бе дори временно замразено. Тогавашният строителен министър Лиляна Павлова обеща да се работи по свлачището, когато се успокои, но досега нищо не е направено от държавата.

Продължава да работи и свличането на земни маси в района на стария път от Варна за Златни пясъци до курорта “Ривиера”. Обещанията, че нагънатият терен ще бъде прескочен със специален мост, също не бяха изпълнени. Свлачището в района на “Журналист” също се активизира, макар че за него бяха отделени 20 млн. лева за 800 метра път по времето на кабинета на Иван Костов. Върху останките от вилите бе построен нов огромен комплекс.

Опасни свлачища могат да тръгнат и в района на квартал “Галата”. От години местните жители треперят да не се събудят в морето, особено след като легендарният стар фар на носа и близкият до него култов соцресторант рухнаха в морето. Свлачищни са и районите на вилната зона “Ветеран” и до хижа “Черноморец”, където плажовете все още са девствени и са любими на природолюбителите

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4043 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2014.06.22 | 20:51

1
Всичко е нехайство от страна на държавните структури. Повече не ни трябват такива управляващи,които над 20 години съсипват държавата и народа. Вече ще се показват грешните годходи и решения взети през годините от некадърни пионки...

2014.06.26 | 11:49

2
не е нехайство, а "съдействие", брато. там си е тимаджийска зона.

Добави коментар

Водещи новини