Велчев: Изборите ще покажат колко е ефективно законодателството ни

  • 15 септември 2011 14:17

  • 720
  • 0
Велчев: Изборите ще покажат колко е ефективно законодателството ни
© Булфото

Тези избори и натрупаната практика в провеждането им ще ни дадат окончателни мотиви за предложение на друга система на санкциониране на престъпленията от изборното право.

Това каза главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев след подписване на документ за създаване на национално междуведомствено звено за осигуряване на законосъобразното провеждане на изборите.

Според Велчев - предстоящите избори ще бъдат един добър тест за това колко ефективно е законодателството.


Санкциите, предвидени в закона за купуване на гласове, няма да имат нужния превантивен ефект, предполага той. В настоящия Наказателен кодекс има състав, по силата на който, ако някой насилствено пречи другиму да упражнява своите конституционни политически права, може да понесе глоба от 100 до 300 лв., обясни Велчев. Той подчерта, че е противник на принципното увеличаване на наказанията, но според него има престъпления, за които му се струва, че българската наказателна политика е твърде либерална.


„Имаме немалко присъди за купуване на гласове от последните избори. Но те не задоволяват общественото очакване, затова, че има тежки наказания и че сме разкрили корена на злото в купуването на гласове”, каза Велчев. Главният прокурор подчерта, че Прокуратурата няма да пренебрегне нито един сигнал за купуване на гласове. Той отправи молба към гражданите - да подават сигнали не само до медиите, но и до Прокуратурата. „Понякога е добре сигналът да бъде забавен с ден-два, за да може виновните лица да бъдат хванати, а не предупредени”, заяви Велчев.


През целия изборен период ще има засилено внимание към престъпните групи, които е възможно да се занимават с опорочаване на изборите. „МВР, ДАНС и Прокуратурата наблюдават големите престъпни групи и ако някои реши да ги използва за купуване на гласове, институциите са готови да предприемат мерки”, каза Велчев. Той повтори тезата си, че никой не купува избори с пари, които са от законна стопанска дейност, но се надява с предприетите мерки, рискът от подобни практики да е намалял.


„Мога да гарантирам, че ще спазим деполитизацията на служителите в ДАНС и няма да бъдем фактор в изборите”, подчерта председателят на ДАНС Константин Казаков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини