Трайчо Трайков: Срещу туризма ни се води агресивна кампания

  • 15 септември 2011 09:52

  • 993
  • 0
Трайчо Трайков: Срещу туризма ни се води агресивна кампания
©

Свидетели сме на агресивна кампания срещу българския туризъм.

Не само чуждите граждани, но и ние, сме заложници на война между две търговски компании. Една партия също вдигна знамена срещу страната, срещу туризма. За нас, като правителство, случаят с блокираните чужди туристи също е неприятен, на фона на 40 % повече издадени визи и 20 % повече руски туристи през летния сезон тази година.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, който говори в парламента след поисканото му изслушване от ПГ на Коалиция за България във връзка с кризата с руските туристи, предаде "Фокус".

Не мога да преглътна евтиното политическо заиграване с туристическия бранш от ляво. Чувствам се отговорен да опресня късата политическа памет на левицата - каза той.

Туроператорът, с който туристите са сключили договор в страната си, трябва да изпълни всички клаузи по договора. Така постъпи финландският оператор, но не и руският, обясни министър Трайков.

По думите му, защитата на руските потребители може да се осигури само спрямо руското законодателство и според договорите, сключени там. Той заяви, че тезата за мнимо прилагане на европейски директиви спрямо туристическите услуги в България, напълно олеква.
Трайков отбеляза, че по принцип има предвидени 3 правни механизма за осигуряване на туристи и България е избрала един от тях – застраховката, както в страни като Чехия, Австрия, Германия, Словакия и други.

Не бива от един случай да се правят изводи за целия туристически сезон. Очакваме солидарна загриженост за решаване на казуса, дори от политическите ни опоненти, каза министърът.

Той коментира, че е къс ефектът от политическото заиграване. „След като вчера бяха извозени и последните руски туристи, започвам да мисля, че някой ви е извозил да водите кампания срещу правителството, преди изборите. Забравяте, че превозвачът не се казва „Балкан”, а туроператорът не е държавната фирма „Балкантурист”, заяви министър Трайков.

Той посочи, че е екипен играч и не решава сам проблемите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини