Апаши атакуваха “най-богатото” поповско село, за да търсят 800 бона

  • 14 септември 2011 20:48

  • 1590
  • 1
Апаши атакуваха “най-богатото” поповско село, за да търсят 800 бона
©

Нагли апаши изпаднаха в дълбока заблуда и атакуваха “най-богатото” поповско село Водица, което в завещание от американка получи дарение от 800 000 щатски долара.

Усилията на бандитите да намерят парите удариха на камък, защото крупната сума се оказа не в атакуваните от тях кметство и поща, а в сметката на американска банка, пише "Труд".

Водица изненадващо получи дарението след смъртта на 93-годишната американката Хелън Ашли. Нейната последна воля била собствеността й да бъде разпродадена, а със средствата да се основе фонд. 75% от него възрастната дама настояла да се дарят за благополучието на село Водица. Корените на рода й били от този край.

Завещанието се изпълнява чрез благотворителната фондация “КАФ Америка” и българския й партньор фондация “Помощ за благотворителността в България”.

Тиражирането на новината за завещанието в медиите преди няколко дни очевидно е събудило апетит у бандитите. Към 2 ч в сряда те разбили задния вход на кметството във Водица. Двуетажната сграда има 15 стаи. “Всички са преобърнати наопаки. Преровени са всички шкафчета и чекмеджета. Компютрите и другата техника обаче не са пипнати”, обобщи щетите кметът на селото Иван Иванов.

Според данни на шефа на областната полиция в Търговище комисар Станимир Парашкевов техниката в сградата, която крадците са подминали с безразличие, била за над 10 000 лева.

След като безуспешно претарашили кметството, апашите нахлули и в пощата, която е в същата сграда. Изключили алармата и прибрали металната каса, в която имало всичко на всичко 240 лв. и десетина винетни стикера. На излизане от сградата крадците се натъкнали на двете камери, които “пазят” центъра на селото и излъчват онлайн в канал от местната кабелна телевизия. На записа обаче само се вижда как ръка се протяга и ги счупва.

“Труд” научи, че и на входа на селото има камери, за които крадците не са подозирали. Такива записващи устройства са инсталирани и в местното училище “Отец Паисий”, което днес открива учебната година с голямо тържество и представители на фондацията.

Причината е, че то първо се възползва от дарението и получи нова дограма на двата си корпуса. С друга част от парите ще се помогне на местната библиотека. Същинското дарение обаче ще се насочи към създаване на предприятие в селото, в което да се осигурят работни места. В момента екип на фондацията провежда срещи с предприемачи от района за обсъждане на бизнес идеи.

“Генералната идея е създаването на социални предприятия с повече работни места. Не изключваме и съфинансиране на добра идея, която да помогне на хората на място”, коментира г-жа Елица Баракова, директор на фондацията.

Тя очаква да получи подробна информация за личността на дарителката от нейните адвокати в Америка. За нея засега се знае, че е живяла в Скотсдейл, щата Аризона. Съпругът й Бап Рихтер имал бизнес с кожени изделия. През 60-те години Хелън идвала във Водица с желание да осинови роднинско дете. Родителите обаче отказали, разказа вече 61-годишната Маргарита Недкова, която била исканото някога от Хелън дете.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1590 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
чоека

2011.09.14 | 23:59

1
Тези са мноо прости, апашите да не са си мислили, че парите ще дойдат с дилижанса и двама каубои за пазачи. Пълни кокошкари, то си трябва и акъл, пък като моеш кради. Робин Худ от борисовата градина

Добави коментар

Водещи новини