Абдел Фатах ас Сиси бе избран за президент на Египет

  • 03 юни 2014 21:36

  • 1523
  • 2
Абдел Фатах ас Сиси бе избран за президент на Египет
©

Бившият шеф на египетската армия Абдел Фатах ас Сиси, който фактически управлява Египет откакто свали ислямиста Мохамед Морси преди 11 месеца, бе избран за президент с 96,9 процента от гласовете, обяви националната избирателна комисия, цитирана от Франс прес.

Маршалът, който се оттегли от армията, за да може да се кандидатира за държавен глава, е получил 23 780 104 гласа срещу 757 511 за единствения му съперник, левия лидер Хамдин Сабахи, допълва БТА.

Съставеното от Сиси преходно правителство обаче елиминира от политическата сцена главната опозиционна сила - ислямисткото
движение "Мюсюлмански братя", отбелязва АФП.

Избирателната активност на изборите, които се състояха от 26 до 28 май, е била 47,75 процента, предаде ИТАР-ТАСС.

Хиляди привърженици на Сиси се събраха на площад "Тахрир" в Кайро да отпразнуват официалното обявяване на победата му, предаде ДПА.

Сред поканените на церемонията по встъпване в длъжност на Сиси в неделя е иранският президент Хасан Рохани, съобщи Ройтерс.

От президентската канцелария бе съобщено, че Рохани е поканен както като ирански държавен глава, така и като президент на Движението на необвързаните държави. Засега обаче Техеран не е отговорил на поканата.

Когато египетската армия свали от власт Мохамед Морси през юли м.г., Иран разкритикува станалото, припомня Ройтерс. Ако Рохани приеме поканата, той ще е едва вторият ирански лидер, посетил Египет, откакто двете страни прекъснаха отношенията си през 1980 г.

Емирът на Катар, както и представителите на държавните ръководства на Турция и Тунис са изключени от списъка на гостите, предаде ИТАР-ТАСС.

Отношенията между Египет и Катар рязко се изостриха след свалянето на Мохамед Морси и изгонването на "Мюсюлманските братя" от властта, тъй като Катар си сътрудничеше с ислямисткото управление и му оказваше щедра финансова помощ. Колкото до Турция и Тунис, те, подобно на Катар, нееднократно са се изказвали критично за ставащото в Египет след свалянето на ислямистите от власт.

Саудитският крал Абдула покани редица страни да участват в донорска конференция за Египет след избирането за президент на Абдел Фатах ас Сиси, предаде Ройтерс.

Водещият световен износител на петрол е сред основните поддръжници на Сиси и военното управление на Египет.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1523 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.20 | 12:36

2
Българските медии – лакеи на комунистическата мафия!
ЦИГАНИН Е СОРОС и БХК

2014.06.10 | 00:24

1
Да го духат педозоофилките! СИСИ-ГОЛЯМ!

Добави коментар

Водещи новини