6% от престъпленията в Белгия са извършени от българи

  • 13 септември 2011 10:40

  • 907
  • 0
6% от престъпленията в Белгия са извършени от българи
© Getty Images

Шест на сто от престъпленията, извършени в Белгия от организирани групи, са дело на българи, предаде БТА

Според федералното Министрество на вътрешните работи 30% от престъпленията в Белгия, извършени от организирани групи, са дело на румънци. Според представената статистика, шест на сто от престъпленията са извършени от българи, със същия процент са представени гражданите на Литва, а сърбите са в своеобразната класация със седем процента. Говорителят уточнява, че става въпрос за групи, които се движат постоянно и остават в определен регион за не повече от няколко седмици, след което преминават в друга съседна държава, например Германия или Холандия. Това прави залавянето им трудно, коментира представителят на властите.

Основните извършвани престъпления са свързани с кражби и обири, особено с противозаконното отнемане на метали и други вещи, които могат да бъдат продадени на пазара за стока "втора ръка". Изданието коментира, че засега тази тема в Белгия е табу, за да не бъде повод за упреци в дискриминация. В публикацията се отбелязва, че министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан е отчел подобна тенденция и в неговата страна. Той е уточнил, че властите във Франция експулсират децата, които пребивават незаконно в страната, а по отношение на възрастните се предприемат разследвания, които да достигнат до ръководството на подобни престъпни групи.

Анализът на белгийските власти за миналата година сочи, че основната част от мобилните престъпни групи е съставена от
граждани на Източна Европа, които действат в кралството от 90-те. През 2010 г. е отчетено сериозно повишение на случаите на кражба на данни за банкови карти. Докато през 2009 г. тези престъпления са били 806, през миналата година броят им е достигнал 1722. Кражбите от строежи са достигнали 4073 през миналата година, а година по-рано са били 3431. Отчетено е също повишение на кражбите от магазини, както и на обществени места и в транспорта

Последвайте канала на

БТА
907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини