Повечето плажове в Европа са с отлично за къпане качество на водата

  • 27 май 2014 18:33

  • 1554
  • 2
Повечето плажове в Европа са с отлично за къпане качество на водата
©

Водата за къпане по европейските плажове през 2013 г. е била с високо качество - над 95 процента от местата за къпане са отговаряли на минималните изисквания. Това се посочва в съобщението до БТА на Еврокомисията, която цитира публикуван днес доклад на Европейската агенция за околна среда.

Данните показват, че крайбрежните води са с малко по-добро качество от водите в реки и езера във вътрешността на континента.

Всички места за къпане в Кипър и Люксембург са били с "отлично" качество. След тези страни се нареждат Малта (99% отлични), Хърватия (95%) и Гърция (93%). На другия край на скалата, държавите от ЕС с най-висок процент обекти с "лошо" качество на водите са Естония (6%), Холандия (5%), Белгия (4%), Франция (3%), Испания (3%) и Ирландия (3%).

В България 66 процента от проверените места за къпане са били с отлично качество на водата, а 1% (само един обект) - с лошо, сочи таблицата към доклада, пише dnevnik.bg.

В годишния доклад за качеството на водите за къпане на агенцията се проследява качеството на водата в 22 000 зони за къпане в целия ЕС, Швейцария и за първи път Албания, уточнява Еврокомисията в съобщението си. Заедно с доклада агенцията публикува интерактивна карта, показваща резултатите на всяко едно от местата за къпане през 2013 година.

Местните органи следят пробите от местните плажове, които събират през пролетта и през целия летен сезон. Водите за къпане могат да бъдат оценени като "отлични", "добри", "задоволителни" или "лоши". Оценките се основават върху равнищата на два вида бактерии, които посочват замърсяване от отпадни води или от добитък. Тези бактерии могат да причинят повръщане и разстройство, ако бъдат погълнати.

Оценките на водите за къпане не вземат под внимание отпадъците, замърсяването и други аспекти, вредящи на околната среда. Макар повечето от местата за къпане да са достатъчно чисти за човека, много от екосистемите в европейските водни обекти са в тревожно състояние.

Това е очевидно в европейските морета - според неотдавнашна оценка морските екосистеми в Европа са застрашени от изменението на климата, замърсяването, прекомерния риболов и повишаването на киселинното съдържание на водите. Тенденцията е влиянието на много от тези фактори да се засилва.

Над 95% от местата за къпане отговарят на минималните изисквания, а 83% - на по-строгите изисквания за "отлично" качество. Само 2% са с лошо качество. Делът на зоните, издържали минималните изисквания през 2013 г., е в общи линии същият като през 2012 г. Делът на "отличните" зони се е увеличил от 79% през 2012 г. на 83% през 2013 г.

Водата на морските плажове е с малко по-високо качество - 85% от тях са отлични. Всички морски плажове в Словения и Кипър са с отлично качество. Във вътрешността на континента качеството е малко под средното равнище. Люксембург е единствената държава, получила "отличен" за всички свои вътрешни зони за къпане, а Дания е втора с 94% отлични плажове. В Германия 92% от близо 2000 вътрешни зони за къпане са с отлична оценка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1554 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.28 | 16:36

2
Не България се нуждае от руски газ, а Русия се нуждае от парите, с които й го плащаме!

2014.05.28 | 14:35

1
Na snimkata ounikalniya grutski plazh Navagio !

Добави коментар

Водещи новини