НАСА наблюдава наводненията на Балканите (снимки)

  • 21 май 2014 14:51

  • 2795
  • 0
НАСА наблюдава наводненията на Балканите (снимки)
©

Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) публикува на своята интернет страница сателитни снимки от наводненията в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

На снимката ясно се виждат наводнените райони, заснети от сателита Аква на 19 май. Наводнените места са в черен цвят, като ярко контрастират на зелената площ. Територията на държавите е обозначена с кафяво. За сравнение НАСА е качила и снимка на същото място през миналата година, когато нямаше природни стихии.

На територията на Сърбия през последните 5 дни поради катастрофалните наводнения са евакуирани 31 873 души. При природното бедствие са пострадали 2260 различни обекти, а за други 1763 има все още опасност от наводнения. Според официалната статистика 21 души са загинали. Кризисният щаб за извънредни ситуации в сръбския град Смедерево, разположен на 46 км от Белград, на десния бряг на Дунав при устието на Велика Морава, обяви начало на евакуация от селата и вилните зони в Подунавския окръг, предава радио Б-92. Според Кризисния щаб, най-високо ниво водите ще достигнат на 23 май т.г. По думите на кмета на Белград Синиша Мали, сръбската столица е добре защитена от високите води на Дунав, които се очаква да достигнат ниво от 690 см.

Няколко десетки хиляди хървати напуснаха домовете си поради катастрофалните наводнения в републиката. До момента са евакуирани близо 3000 души, над 8000 животни. По предложение на директора на Държавната служба за защита и спасяване на населението при бедствия и аварии хърватското правителство обяви бедствено положение за района на Вуковарско-сремската жупания, съобщи HRT . На мястото на бедствието работят екипи на службата и доброволци. Взимат се мерки за защита на населението.

Наводненията в Босна отнеха живота на 17 души и предизвикаха огромни свлачища. На територията на окръга Бръчко е избухнала мина от времето на Босненската война 1992-1995 година, съобщава ИТАР-ТАСС. По данни на босненския Център по разминиране, експлозията е предизвикана от разместване на почвените пластове поради наводнения и свлачища. Няма пострадали.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини