Сърбия е в тридневен траур заради загиналите от невижданите наводнения (видео)

  • 21 май 2014 09:45

  • 2840
  • 0
Сърбия е в тридневен траур заради загиналите от невижданите наводнения (видео)
©

От днес до петък (23 май), включително, Сърбия е в траур заради загиналите от невижданите наводнения в страната. По време на дните на траур на публични места, в кафенета, ресторанти и други заведения е забранено излъчването на народна и забавна музика и на програми със забавен характер, съобщи БТА.

"По размер на материалните щети, причинени от катастрофалните наводнения, Сърбия е 10 пъти по-силно засегната от другите страни от региона, но се надява, че по броя на жертвите това няма да се прояви", заяви сръбският премиер Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. на открито заседание на правителството.

В град Обреновац досега са намерени 14 жертви, вероятно половината от тях са удавени, докато за другите аутопсия ще покаже как са изгубили живота си.

В централна Сърбия ситуацията около наводненията се е подобрила и отговорните институции могат да започнат да чистят и възстановяват терена, заяви Вучич. Той подчерта, че са предприети всички мерки за защита на електроцентралата "Никола Тесла" край Обреновац.

Министърът на транспорта Зорана Михайлович заяви, че са унищожени 3 000 километра пътна мрежа и голям проблем е железопътната линия Белград-Бар, която е прекъсната на три места.

Министърът на икономиката Душан Вуйович посочи, че е необходимо да бъдат ускорени процедурите за обществени поръчки на лекарства и химически препарати за дезинфекция.

В следващите дни секретариатът ще ангажира специалисти, които ще следят нивото на хигиената и ще провеждат мерки на превантивна дезинфекиция с цел предотвратяване на заразни болести.

В приемните центрове, в които се настаняват евакуирани хора, са необходими вода, консервирана
храна и средства за хигиена.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини