Поне половината фирми за бързи кредити изчезват

  • 18 май 2014 21:38

  • 3623
  • 2
Поне половината фирми за бързи кредити изчезват
©

Поне половината от фирмите за малки кредити трябва да изчезнат - такава е прогнозата на финансистите. Очаква се от следващата седмица да започне пререгистрацията на тези фирми в Българска народна банка. Това на практика е първата стъпка от мерките, които властта предприе, за да овладее проблемите както при дребните заемик, така и с големите банкови кредити. Промените влизат в сила от юли, съобщава Нова телевизия.

Преди юли БНБ промени правилата и увеличи четири пъти капитала, с който трябва да разполагат фирмите за бързи кредити. Досега, за да бъдат допуснати на пазара, фирмите трябваше да имат 250 000 лв. капитал - занапред изискването е 1 млн. лв. Според експерти така на пазара ще останат чистите фирми - от сегашните регистрирани 16, някъде около 30-40. От сега обаче се готвят нови начини да се заобиколи закона и заемите до стотина лева пак да са с главоломни лихви.

БНБ реши - капиталът, с който трябва да разполагат фирмите се увеличава четири пъти. Представителите от големите компании не са притеснени - те са сигурни че тази мярка ще помогне да се изсветли бизнесът им. Парадоксално е при 30-ина банки да има над 160 небанкови компании предлагащи бързи заеми, смятат специалистите.

Новата наредба, която БНБ прие е само първата стъпка - до юли ще трябва да се предприемат и останалите промени, които например ще забранят на банките да взимат наказателни лихви при предсрочно погасяване на ипотечни заеми.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3623 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.31 | 10:09

2
ataka.tv

2014.05.27 | 17:08

1
е те точно там гледай как ще се празня на майка ти в пyтката

Добави коментар

Водещи новини