Пълният член затруднява най-често децата в IV клас

  • 08 май 2014 07:19

  • 2430
  • 2
Пълният член затруднява най-често децата в IV клас
©

Правилното членуване на думите и правописа при струпването на съгласни букви са сред най-типичните проблеми за учениците от IV клас.

Вчера децата се явиха на национален изпит по български език и литература. С т.нар. миниматура стартира майската изпитна кампания в средните училища. Във външното оценяване по български език и литература участваха 56 830 четвъртокласници от 1847 училища в страната - 94% от випуска, съобщи министерството на образованието. Изпитът по български език и литература се провежда за осма поредна година. В рамките на 40 минути учениците имат диктовка и текст за четене с разбиране с 11 задачи към него. 6 от въпросите са със свободен отговор, който децата трябва сами да напишат. Форматът на изпита беше променен миналата година - тогава бяха добавени задачите за четене с разбиране, които изискват прилагане на получените знания. Целта е тестът да е сходен с международното изследване за грамотността на 10-годишните ученици PIRLS.

Тази година диктовката беше върху кратък откъс от популярната приказка "Болен здрав носи". Диктовката е кратка, но децата могат да се заблудят и да направят типични грешки, които се срещат в началния етап на обучение, разказа пред БНТ Ирена Тасева, учител в столичното 125-о СОУ. Според нея струпването на съгласни затруднява децата. Тя даде за пример думата "радост". Грешка, която често допускат и възрастните, но е типична за малките ученици, е употребата на пълен член при съществителните от мъжки род - например болният здрав носи. Друга типична грешка е замяната на представката "с" със "з" и вероятно някои от децата вместо "сдържи" са написали "здържи", предполагат учители в началния курс. Равносметката на преподавателите е, че учебното съдържание е доста натоварено. През първите четири години децата полагат неимоверен труд да се ограмотят, смята Ирена Тасева и препоръчва материалът да се олекоти, пише в. Сега.

Според оценки на самите ученици изпитът е бил лесен - затруднение са имали основно при въпросите с отворен отговор. Подобни коментари от децата имаше и миналата година. При отчитането на резултатите обаче се оказа, че 26% от четвъртокласниците преминават в следващия клас, без да са овладели минимума от знания, необходим за успешното обучение в прогимназиалния етап. Днес четвъртокласниците ще решават теста по математика. Идната седмица изпитите продължават - на 12 май е външното оценяване по "Човекът и природата", а на 13 май - по "Човекът и обществото".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2430 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.09 | 16:30

1
Малките деца може да ги затруднява но пълния член в никакъв случай не затруднява анала на Сидеров.Колкото е по пълен толкоз по хубаво а пък ако е и обрязан най му е гот.

2014.05.09 | 16:30

2
Гнусен,гаден,гнил език.

Добави коментар

Водещи новини