Акция „Джеймс Бонд” на предстоящите матури

  • 29 април 2014 06:49

  • 2716
  • 2
Акция „Джеймс Бонд” на предстоящите матури
©

Квесторите влизат в акция „Джеймс Бонд” на предстоящите матури. След като през последните години микрослушалките за преписване, подобни на устройствата, използвани във филмите за агента Джеймс Бонд, набраха такава популярност, учителите вече отлично са изучили знаците, по които преписвачите се издават. Това разказаха столични директори на училища пред „Монитор”.

„Учениците да не се изкушават да използват такава техника, защото има специфично поведение, което ги издава”, коментира директорът на 51-во СОУ Асен Александров. Той разказа как преписвачите стоят като препарирани и пестят всяко движение, за да не им се размести слушалката. Ако пък имат лош късмет и това се случи, започват да се пипат по ушите. Друг симптом на преписвача е непрекъснатото и ритмично писане. „Те пишат, без да спират, спазвайки определен ритъм, не прекъсват да помислят, както обикновено зрелостниците правят”, обясни още Александров. Той допълни, че това е така, защото преписвачите нямат обратна връзка, с този, който им диктува и скоростта на писане е тренирана и отиграна преди това.

Няма промяна в правилата за провеждане на тазгодишните матури, обясни пред „Монитор”, шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. „Ще разчитаме основно на съвестното отношение на квесторите. Единици ще бъдат и училищата в София, които ще спират интернета чрез специални устройства”, добави тя. Един такъв заглушител струва около 300 - 400 лв.

Според повечето директори спирането на нета е неуместно и излишно. „Ние получаваме изпитните варианти за зрелостници и седмокласници по електронен път и ни трябва интернет връзка. Освен това, ако някой е решил да преписва, надали липсата на интернет ще му попречи”, коментира директорката на 31-во СУЧЕМ Надежда Николчева. Също така на учителите им се налагало да отчитат и как преминават изпитите в реално време, за което също е необходим интернет.

„Ще спрем само wi-fi достъпа, но ако учениците имат интернет и втори телефон у себе си, това не би им попречило”, обясни от своя страна и Асен Александров.

Както миналата, така и тази година ще има въртележка на квесторите на матурата по български език и литература. Това означава, че учителите няма да бъдат квестори в училищата, в които преподават, а ще пазят зрелостници в чужди школа, пише „Монитор“.

58 442 зрелостници ще се явят на матура по български език и литература на 21 май. За втория държавен зрелостен изпит, който ще се проведе на 23 май, пък са подадени 60 182 заявления. Това на практика означава, че на тази матура ще се явят и младежи, които вече са завършили 12-и клас. Както винаги, географията е най-желаният предмет за втора матура. 16 659 зрелостници са заложили на нея. На второ място е биологията с 16 414 желаещи. Следват английски език - 11 462 зрелостници, философският цикъл - 5739, математика - 3950, история и цивилизация - 2568, немски език - 1115, френски език – 563. Най-малко са предпочелите матурата по италиански език – едва 122. На трета матура по желание ще се пробват едва 623 абитуриенти. Болшинството от тях са избрали английски език и математика.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
o&k

2014.07.07 | 21:07

2
Никой и нищо не може да спре преписвача!Естествено че няма шофьор некатастрофирал и преписвач нехванат,но накрая всичко е добре когато свършва добре!

2014.07.07 | 21:07

1
дана да имат късмет и успех на децата

Добави коментар

Водещи новини