Масов мор по пчелите в Силистренско

  • 06 май 2014 21:14

  • 2749
  • 4
Масов мор по пчелите в Силистренско
©

Масово измират пчелите в района на силистренското село Зафирово. Стопаните подозират, че насекомите са отровени от препаратите за растителна защита, с които са пръскани близките ниви. Около 20 пчелари в Зафирово отглеждат близо 1000 пчелни семейства, обясни участъковият ветеринар д-р Димитър Ангелов, цитиран от БНР.

През последните десетина дни насекомите масово умират. Ветеринарят разказва, че в цялото село, дори и в съседните, има много пчели по земята, които са излезли на полет, но са дезориентирани и не могат да се върнат при пчелните семейства. По този начин умират много пчели, разясни ситуацията специалистът.

„Тези дни не можем да изпратим изследване по простата причина, че са почивни, но при първа възможност ще изпратим изследвания, за да се констатира каква е историята на заболяването", допълни д-р Ангелов.

Според пчеларите най-вероятната причина за измирането на пчелите е препаратът, с който са пръскани нивите с рапица. Те допускат, че може да са пръскани с някакъв инсектицид, който да е с удължен терапевтичен срок и от там насетне да са нанесли поражения на пчелите.

Стопаните са сигнализирали Агенцията по храните, но от там само са издали констативен протокол за ситуацията. Те настояват за по-качествен контрол от страна на институциите по използването на препарати за растителна защита от земеделските производители.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2749 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
111

2014.05.08 | 01:37

4
Тия земеделци не вдеват ли че пчелите им вдигат добивите с 20%?Много са тъпи горките!И не се пръска с пестициди по време на цъфтежа!Дееее...а!
пчелар

2014.05.08 | 01:37

3
точно рапицата се третира по време на цъфтежа

2014.05.07 | 23:41

2
Любознателни граждани попитали Радио Ереван какво означава съкращението „ПП“ пред името на партия „Атака“. От радиото отговорили: „Пудель Путина“.
123

2014.05.07 | 07:27

1
#Проф. Мариана Евстатиева Горанова продава дипломи в ТУ-София. #Тя е откраднала милони от банките чрез хакерски атаки заедно с Филип Кереков. #Оставка. ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▒▒▒▓▓▒▒▓▓▓█▓▓▓█▓▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓█▓▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒░░░▒▓▓██████▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓██░░░░▒▒▓▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▓██▓▓█▓░ ▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░▒░▒▒▒▒░░░▒▓▓▓▒▒░▒██▓█▓░ ▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒░░████▓░ ▒░▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░░░▒▒▒░░░░▒▒░░░░░▒██▓█▓░ ▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░▒▒▒░░░░░▒▒▒▒░░░░▓████▒░ ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██░░░▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒░░▒█████▒▒ ▓▓██▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▒░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒░░░▓█████▓▒▒ ██▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▒░░░░░░░░░░░░░░▒██████▓▒▒▒ ▒▒▒▓▓▒▓▓▓▓▓█▓▒░░░░░░░░░░░░▒▓███████▒░▒▒▒ ▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░░░▒░▒▒▒▒▒▒▓█████████▒░▒▒▒ ▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░░░░░░░▒▒▒███▓█▓█▓▓▓█▒░▒▒▒ ▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒░░░▒▒▒▒▓██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██▒▒▒ ▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░▒▒▒░▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▒▓▒▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░▒▒▒▒▒▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▒▒▓▒▒▒▓██▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▒▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒ ▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓

Добави коментар

Водещи новини