Без палачинки на „Витошка” през лятото

  • 29 април 2014 07:46

  • 3708
  • 2
Без палачинки на „Витошка” през лятото
© Булфото

Най-скъпият столичен булевард „Витоша” ще остане без палачинки през лятото. Това решение взеха столичните общински съветници на вчерашното заседание на градския парламент. Предложението за превръщането на „Витоша” в тематична артзона предизвика бурни дебати и спорове. Вчера темата беше обсъждана повторно, защото докладът бе върнат от областния управител на София Росен Малинов, информира „Монитор“.

На предишната сесия от ГЕРБ успяха да прокарат решението да се организира фестивал със спектакли и забавления в реновираната част на бул. „Витоша” в периода от 15 април до 15 октомври. Според решението на общинарите Съюзът на артистите трябваше всяка сряда, петък и събота да подготвя театрални постановки за деца, концерти, седмица на кафето, вестниците, цветята и палачинките. През лятото пък да има и плажна седмица - със зона с пясък, сладоледи и коктейли.

Социалистите в общинския съвет отново се обявиха против провеждането на подобен фестивал на столичния булевард. „Тук става въпрос за отдаване на имущество на Столичната община, което струва много пари”, категоричен бе Николай Белалов от левицата. Той попита защо кметството предопределя кой да вземе това имущество и защо Съюзът на артистите ще организира събитията.

„Фестивалът трябва да стане част от Културния календар на общината, а не да се прави с чисто комерсиална цел, за да се привлекат спонсори. Всеки иска да продава на бул. „Витоша” - един извадил кестени, друг царевица, трети гълта огньове,четвърти се премята, ами това е кич”, каза зам.-шефът на общинарите Вили Лилков. Той е категоричен, че мястото на фестивала е в парковете или градините.

„Улицата няма да се превърне в пространство за търговия, а за изкуство и това би допринесло за градската среда”, обясни актьорът Робърт Янакиев от ГЕРБ. В крайна сметка съветниците одобриха създаването на работна група, която да реши какви събития може да се организират и какви не на бул. „Витоша” в рамките на фестивала. „Трябва да се обмисли внимателно и да се създадат ясни правила, каза зам.-кметът по култура Тодор Чобанов.

Според главния архитект Петър Диков до края май „Арт Витошка” ще бъде доразработена и ще бъде гласувана отново.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3708 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.29 | 14:26

2
гяури педерас герб
лудият

2014.04.29 | 14:26

1
Фандъкова е мишка страшна която служи на котараците и Боко

Добави коментар

Водещи новини