Банките с нови такси или с по-високи лихви от края на юли

  • 29 април 2014 07:42

  • 1781
  • 2
Банките с нови такси или с по-високи лихви от края на юли
©

Банките ще променят имената на таксите или ще вдигнат лихвите по кредитите в края на юли. Това са двата варианта, които се обмислят в родните трезори, за да бъдат заобиколени приетите вече промени в Закона за потребителския кредит.

След 23 юли банките вече няма да имат право да налагат такси и комисионни за усвояване и управление на кредита.

"Всяка финансова институция ще реши в следващите три месеца сама какво ще избере. Със сигурност ще има случаи, в които таксите ще влязат в цената на кредита по някакъв начин", обясни пред в. "Преса" шефът на Банка ДСК Виолина Маринова.

Според нейни колеги включването на допълнителните разходи по кредита в цената на продукта е най-вероятният вариант, на който трезорите ще се спрат. Така е възможно лихвеният процент да бъде увеличен, но в договора за кредита да има такси. На практика общата сума, която ще плащат клиентите, ще остане непроменена.

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян обясни, че има и друга хипотеза за преодоляване на законовите промени. Забранените такси могат да бъдат заместени с други с нови имена. Съществува и вероятност някои банки в опит да примамят клиенти да премахнат първоначално таксите и комисионните, а след това постепенно да наваксат.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1781 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бабата

2014.04.29 | 13:01

2
Хора, банките открито казват, че печалбата ще им остане същата-висока. Банките печелят от лихвите и таксите. Първо, дават нашите депозити като кредити, а в краен случай вземат при ниска лихва от банките майки/от чужбина/.Отпорът ни трябва да е: Да не вземаме кредити или да са по-ниски. Тогава и печалбите ще са им по-ниски. На това не могат да реагират !!! А сега казват-българинът е глупав или не чете договорите...!
Козарчето

2014.04.29 | 13:01

1
Виолина Маринова трябва да бъде подведена под съдебна отговорност за-подстрекаване към заобикаляне на закон. И публично организиране на банков картел ! На ход е главният прокурор !

Добави коментар

Водещи новини