ЕС: Няма да предприемаме икономически мерки срещу Русия

  • 28 април 2014 14:35

  • 2811
  • 5
ЕС: Няма да предприемаме икономически мерки срещу Русия
©

Постоянните представители на държавите от Европейския съюз в Брюксел обсъждат днес разширяването на списъка със засегнатите от второто равнище санкции срещу Русия. Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен.

В отговор на въпроси тя уточни, че засега не се предвижда пристъпване към третото равнище на санкции срещу Москва в областта на икономиката. Попитана дали това колебание е свързано с натиск от лобисти, работещи за европейски фирми с бизнес в Русия, Хансен заяви, че за пръв път чува подобно нещо. Тя уточни, че подготовката на третото равнище санкции е напреднала, както и че се извършва от европейските институции, при консултации с държавите от ЕС.

САЩ работят по свои мерки, в тясно сътрудничество с ЕС, поясни Хансен на фона на информацията, че Вашингтон предприема санкции срещу Москва в областта на отбраната и високите технологии. Тя отбеляза, че преди два дни лидерите от Г-7 (Канада, САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Япония) решиха заедно с председателите на Европейската комисия - Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в да бъдат разширени санкциите срещу Русия заради събитията в Украйна.

Подготвяме разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия от второ равнище, в списъците ще бъдат включени нови имена (на руснаци), чието имущество в Общността ще бъде замразено и на които ще бъдат наложени визови забрани, посочи Хансен. Работим и по въвеждането на санкции в икономическата област. Европейският съвет реши, че ако има по-нататъшно влошаване на обстановката в Украйна, ЕС може да пристъпи към третото равнище на санкции срещу Русия. Засега намираме, че няма успокоение на обстановката, затова предприемаме допълнителните мерки, които описах, заяви Хансен. Това е подходящото равнище на санкции засега, но подготовката на третата фаза е в ход, добави тя.

Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., отбеляза, че днес посланиците от ЕС обсъждат санкции от второто равнище, по което работата е много напреднала. Подготвя се и третото равнище, уточни тя. В отговор на въпрос Кочиянчич поясни, че следващият редовен Съвет на ЕС по външни работи е насрочен след две седмици. Не мога да потвърдя свикването на извънредно заседание на външните министри, заяви тя. Говорителят отново отбеляза, че за пристъпването към третото равнище на санкции срещу Русия е необходимо единодушието на 28-те държави от ЕС

Последвайте канала на

БТА
2811 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.05.01 | 10:42

5
Европейските мижитурки не могат дори едно самостоятелно решение да вземат- пълна порнография! Само реват като несайдисани булки... или по-точно педали, `щото то май други и нема?!

2014.05.01 | 10:42

4
XAXAXA !САМО ПУТИН ! САМО ВОЛЕН и АТАКА ! САМО БЪЛГАРИЯ ! САМО РУСИЯ ! ДОЛУ американо - европейските педераси и българските им слуги : ГЕРБ , БСП , ДПС и останалите боклуци !

2014.05.01 | 10:41

3
еврогейския съюз освен да пръдне на курецу Путину и да му направи малко вятър на ташаците,друго не става от него.
BONTCHUK

2014.04.29 | 20:31

2
ES NE SI REJE KLONA SAMO KRIASACI-PO POLEKA

2014.04.29 | 20:31

1
Мъка, братя и сестри "европейци", голяма мъка - хем сърби, хем май повече боли!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини