Естония иска повече сили на НАТО на своя територия

  • 22 април 2014 21:25

  • 1360
  • 2
Естония иска повече сили на НАТО на своя територия
©

Естония очаква да види повече сили на НАТО на своя територия в отговор на опасенията си от руски опити за дестабилизиране на бившата съветска република, заяви естонският министър на отбраната Свен Миксер, цитиран от Ройтерс.

"Бих искал да видя повече сили на земята и самолети в небето и мисля, че ще видим повече", каза новият министър на отбраната на Естония в интеврю за Ройтерс.

"Имайки предвид увеличаването на възпиращото присъствие на НАТО в балтийския регион, очаквам силен реторически отговор от Москва. Те може да покажат и някаква по-засилена активност", посочи Миксер.

Това негово изказване идва след призивите на Полша алиансът да разположи значителен брой войски в Източна Европа и да не се съобразява с каквито и да било руски възражения.

Според Москва разполагането на значителни сили на НАТО в Източна Европа, близо до Русия, ще наруши Основополагащия акт - споразумение за сътрудничество от 1997 г. между Москва и алианса.

НАТО реши да използва естонската военновъздушна база Амари за четири изтребителя и изпрати миночистачи в източната част на Балтийско море.

Миксер каза, че очаква да види повече съвместни военни учения, в които да се наблегне на член 5 на НАТО - че всяко  нападение срещу един член на алианса е акт на агресия срещу всички държави членки.

"Продължават дискусиите за промените в начина, по който подхождаме към съвместните военни учения", каза министърът. "По отношение на размера и честотата и преди всичко на сценариите".

"Мисля, че ще имаме повече сложни сценарии, от вида на член 5. Като учения за колективна отбрана, вместо само операции за  опазване на мира и реакция при кризи".

Миксер предупреди също за скоростта, с която руското ръководство може да вземе и прилага решения, за разлика от  нуждата от постигане на консенсус в ЕС и НАТО между различните страни.

"Трябва да сме нащрек. Едно от нещата, на които ни научи украинската криза колективно, е, че руското ръководство може да  взема решения много бързо", посочи министърът.

Около 25 процента от 1,3-милионното население на Естония е от етнически руснаци, а неселението на третия й по големина град Нарва, на границата с Руската федерация, е над 90 процента от естонски руснаци.

"Виждаме опити за подклаждане на напрежение. Това продължава", заяви Миксер, без да дава подробности. "Имаме райони с предимно рускоговорящо население и виждаме някои провокатори да действат, но мисля, че в огромната си част рускоговорящите естонци са много щастливи да живеят в Естония, в Европейския съюз".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1360 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.24 | 13:11

2
Kolko si umen, kopele Fashistko!!!
petar

2014.04.24 | 10:49

1
ZASHTO NATO ????/ NALI PREDI GODINI ISKAHA NEZAVISIMOST ,,SEGA VOISKI NA NATO ,,NALI SA MN, SILNI ....

Добави коментар

Водещи новини