Днес е Велика събота - погребението на Христос и слизането му в ада

  • 19 април 2014 08:20

  • 5762
  • 9
Днес е Велика събота - погребението на Христос и слизането му в ада
©

Днес Църквата чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор, да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Програмата на Българската православна църка предвижда днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23:30 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит да оглави Великденската богослужба, пише Дарик.

По това време вече се очаква в столицата да е пристигнал Благодатният огън. Той ще бъде донесен от Йерусалим от Българска църковна държавна делегация, която ще се води от пловдивския митрополит Николай.

Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение.

Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5762 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.04.20 | 10:00

9
Няма никакво значение Христос , дали е ходил в Ада. Важно е само да се живее според божите закони, което на изпростелия и безскруполен българин му е чуждо и затова още хиляди години ще живее , като скот.

2014.04.20 | 03:29

8
Какво сте се разкритикували,празнувайте празниците и традициите!А какво било написано в библията,не е толкова важно,нали човешка ръка е писала тази книга преди години.
Prince

2014.04.20 | 00:07

7
Откъде знаете, че е слязъл в АДА ? Писна ми от манипулации и неграмотност в този свят .. . Безумие ..и то пълно . .. Бог е светлина . . . той не е материя

2014.04.19 | 20:59

6
Вие чели ли сте някога Божието слово?????? Като не знаете не пишете глупости !!!!! Как според вас светиите ще са в ада????? Те са били до този момент в Авраамовото лоно!!! А Исус слиза в ада за се покаже и да проповядва на падналите ангели , които подлъгаха хората преди потопа, за да се опитат да попречат на идването на Христос. Как и защо си прочетете словото и вижте. Тези паднали ангели са вързани за вечен съд и чакат присъдата си при второто пришествие на Господ Исус Христос! Подлъгвате хората.... четете Библията, за да видите истината. Всичко което написах е преразказа, на бързо .

2014.04.19 | 20:58

5
христос може да ходи в ада когато си поиска нали той го е създал за падналия ангел сатана, христос е отишъл в ада за да помогне на хората там и да ги измъкне

2014.04.19 | 20:37

4
новия завет е истината а стария е една лъжа, в стария завет се говори за еврейски бог йехова който е много гневен ревнив и зъл който кара народите да се избиват който иска жертвопринушения там има насилие това няма нищо общо със любящия и мил исус христос който прощава, така че за мен истината е новия завет

2014.04.19 | 19:13

3
христос умря на кръста и възкръсна за да не погине нито един който вярва в него а да има вечен живот, тоест тези мъчения когато е бит истезаван и унижаван ги е изтърпял заради нас хората заради нашите грехове
Невежеството не е извинение

2014.04.19 | 17:20

2
Невежеството не е извинение да пишете глупости, а може би и да внушавате на тези, които не са наясно, а може би и да манипулирате! Къде го прочетохте, че Христос е отишъл в ада?! Как не ви е срам?!

2014.04.19 | 13:45

1
стария завет е юдейство, християнството е в новия завет словото там е съвършено и коренно се различава от стария завет

Добави коментар

Водещи новини