Комета лети катастрофално към Марс

  • 10 април 2014 07:21

  • 4511
  • 1
Комета лети катастрофално към Марс
©

След като на 15 февруари астероидът 2012 DA14 застрашително пресече орбитата на Земята, сега друга планета от Слънчевата система е изправена пред космически катаклизъм, пише "България Днес".

Преди два дни Земята, Марс и Слънцето се подредиха в една линия - нещо, което се случва веднъж на две години, на 14 април пък ще може да наблюдаваме друго уникално астрономическо явление. Марс ще се приближи рекордно близко разстояние до нашата планета, около 92 милиона километра. Ще се появява малко преди залез слънце и ще може да се наблюдава цялата нощ - светещ 10 пъти по-ярко от останалите звезди.

Истинската "новина" около Червената планета обаче ще дойде през октомври 2014. Според австралийски астрономи тогава кометата с име С/2013 А1 (Siding Spring) открита в началото на годината, ще мине в изключителна близост до Червената планета. Според експертите става въпрос за около 105 000 километра от центъра на Марс. При подобна близост не е изключен сблъсък между астероида и планетата. Последиците от този сблъсък може да са катастрофални.

Причината за тревогите е ретроградната орбита на кометата. Под "ретроградна" учените разбират обратна на въртенето на планетите от Слънчевата система. Това ще увеличи скоростта на потенциалния сблъсък с планетата до невероятните 56 километра в секунда. Енергията, която един потенциален сблъсък между тези две тела ще се освободи, се оценява на 20 милиарда мегатона, като на мястото на сблъсъка ще се образува кратер с диаметър 500 км.

Учените все пак уточняват, че засега това са само предварителни прогнози на база наблюдение на движението на кометата С/2013 А1. Дали ще има сблъсък между нея и Марс все още не може да се каже.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Див Петел

2014.04.18 | 16:08

1
Спринги, щотъй праишдейба?

Добави коментар

Водещи новини