Френският премиер призна провала на правителството на местните избори

  • 31 март 2014 06:54

  • 1310
  • 1
Френският премиер призна провала на правителството на местните избори
©

Френският премиер Жан-Марк Еро окачестви резултатите от състоялите се вчера местни избори като поражение за управляващите социалисти.

В телевизионно обръщение след публикуването на първите резултати той обеща, че "ясното послание" на гражданите ще бъде чуто, предаде Франс прес.

Тези избори "бяха белязани от значителното разочарование на същите тези, които ни оказаха доверие през май и юни 2012 година", заяви Еро. Те са "възможност за гражданите да изпратят послание, това послание е ясно и трябва да бъде чуто ясно", добави премиерът, който може да загуби поста си при следващи правителствени промени.

Провалът на местните избори е отговорност на всички, подчерта Еро, добавяйки, че поема своята част от вината.

Премиерът и президентът Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 са сред най-непопулярните френски политици, отбелязва агенцията. След идването на Оланд на власт преди две години, те получават само около 20 на сто от подкрепата на французите. Според проучване, проведено от четвъртък до събота от социологическите институти Ипсос и Стерия, 79 на сто от французите искат смяна на премиера в случай на рокади в правителството, а 86 на сто желаят правителствени промени. За смяна на Еро настояват от целия политически спектър, включително 69 на сто от привържениците на социалистите.

Като нов премиер 32 на сто от французите виждат вътрешния министър Манюел Валс, 20 на сто са за външния министър Лоран Фабиюс, а 19 на сто смятат за най-подходящ Мартин Обри, кмета на Лил. Само 7 на сто искат Еро да запази поста си.

51 на сто от французите оценяват негативно възможността в правителството да влезе Сеголен Роаял, бившата кандидатка за президент и майка на четирите деца на Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Само 37 на сто подкрепят кандидатурата й. В проучването, проведено на квотен принцип, са участвали 1533 души, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.01 | 10:13

1
Социалистите в цял свят са си едни и същи. За нищо не стават.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини