Прокуратурата подхваща дълговете на ЕРП-тата към НЕК

  • 26 март 2014 18:26

  • 3565
  • 18
Прокуратурата подхваща дълговете на ЕРП-тата към НЕК
© Булфото

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за липсващите в нейната сметка средства по издадени на трите електроснабдителни предприятия фактури за доставена енергия. Това съобщи пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. Той бе поканен от депутатите да присъства на изслушването на трите дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО във връзка със създалата  се ситуация.

Ситуацията наистина е неприятна и няма да се впускам в дискусия кога и защо е възникнал проблемът, но е важно да се знае, че парите от продажбата на емисии въглероден диоксид продължават да се събират в НЕК и това няма нищо общо със създалия се  проблем, каза Стойнев по повод изказванията на депутати от ГЕРБ, че ДКЕВР грешно е разчела приходите от емисии и така е възникнал дефицитът в системата. Проблемът е, че ако НЕК представя фактура за 100 единици, получава приход от дружествата за 60 единици, заяви Стойнев, цитиран от БТА.

Като принципал на това дружество съм длъжен да търся парите, които ЕРП-тата трябва да платят към НЕК и разбира се, че НЕК е сезирала прокуратурата, защото липсват едни средства в сметките на НЕК, посочи Стойнев. Къде са отишли тези средства, имали ли  са право ЕРП-тата да ги прихванат, ние не можем да кажем, но тези средства липсват, подчерта министърът. Той в същото време добави, че нито една нормативна уредба не дава право на ЕРП-тата да си прихващат суми от НЕК.

Истината е, че моделът за изкупуване на зелена енергия е бил пригоден за няколко десетки мегавата мощности, а изведнъж за няколко месеца през 2012 г. мощностите от ВЕИ стават 1000 мегавата и някой трябва да плати тази цена, заяви още министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и добави, че никой не казва, че това трябва да е НЕК. Какво ще бъде решението на ДКЕВР е от нейна компетентност, разбира се, че трябва да има разговори, диалог и трябва всички заедно да намерим решение на проблема, а ако трябва да се извикат в парламентарната комисия и предишните комисари на ДКЕВР от 2012 г. и те да кажат какви са им били мотивите при изготвянето на ценовата методика от 2012 г. и защо не са разчели в цените компенсирането на разходите за зелена енергия, заяви Стойнев.

Председателят на комисията Рамадан Аталай предложи и членовете на комисията приеха на следващо заседание да бъде поканено ръководството на ДКЕВР, както и да бъде изискана цялата кореспонденция между НЕК и трите ЕРП-та от 2012 г. до последните прихващания.

Представителите на ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО декларираха натрупани оперативни загуби заради некомпенсирането  на средствата им за зелена енергия и заявиха, че многократно са уведомявали и ДКЕВР, и НЕК за този факт, както и че са подавали заявления до регулатора с искане тези разходи да им бъдат признати, но това не се е случило.

Мениджърите на дружествата отказаха да коментират пред медиите какви ще бъдат по-нататъшните им действия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3565 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Ataka

2014.03.27 | 06:39

3
Стига циркове бе измекяри. Само Волен.
Lyubo Angelov

2014.03.28 | 09:46

18
Я млъквай бе отрепко. Кой вече ще гласува за предателите от АТАКА.

2014.03.28 | 09:46

17
volen AGA EFENDII

2014.03.27 | 06:24

1
ти и петното сте едно

2014.03.28 | 09:45

16
Тия от БСП са албански реотани ! Човекът от години ви говори : ВЪН ЕРП-тата ! И вие сте като ТИКВАТА ПРОСТА Борисов ! Дайте властта на ВОЛЕН ! АТАКААА !!!
анатема

2014.03.28 | 09:45

15
Вие от герб, бсп, визирам само лидерите и всички които са зад тях , забравихте ли "ИЗЛЕАЛ Е ДЕЛЮ ХАИДУТИН" забравихте ли "ПЕТКОЛЙО КАПИТАНИНЕ" , как Вие поругахте паметта на дедите си днес,БОГ Е ВЕЛИК И НЕГОВАТА СПРАВЕДЛИВОСТ ЩЕ ВЪЗСТЪРЖЕСТВУВА ,да не забравяме и желю желев с неговата промяна в конституцеята за създаването на дпс и всички измекяри от сдс днеска реформатори ,покаите се докато е време , десетки хиляди заклани и разчекнати , изнасилени и обесени , като призраци ще Ви преследват в душите Ви ,продажници за два сребърника ,Вашите деди се обръщат в гроба си и изнасилените Ви баби Ви кълнат.ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ НАВЕКИ.

2014.03.28 | 09:44

14
Волен изобщо, не го споменавайте, няма идиот, който да гласува за него!

2014.03.28 | 09:43

13
Аве глупави,атакисти като им вземете лицензите какво ще направите ве,нали ще започнат дела срещу България и като ги загубим воленчо от каде ще намери толкова милиарди че да си ги купим отново,или може от Путин да ги вземе нали много го защитава.От едни колинизатори на други да отидем това ли иска Боленчо,значи Русия може да си прави каквото си иска в България и никои нищо да не е и казва ама щом е за друга държава дай да е изгоним.Явно Боленчо иска да станем като Северна Корея,да си заворим границите и никои да не влиза или излиза.Ама не знам защо го коментираме един политик като Болен че той вече не е фактор в политиката на България на следващите избори ще им по малко и от 2%,а това че тука се правят да изглеждат много,знаем как става зел си е поука от Кутев и той си е наел тролчета да пишат за тая глупава партия.
Драгунов

2014.03.27 | 07:42

9
Не бери грижа за съдебните искове. Приватизационните договори са нарушени многократно. Изходът е: национализация на ЕРП, съдебно преследване на хората допуснали това, включване на 3 и 4 енергоблок. Изключване на ВЕИ-та, или те да си намерят пазар на тока някъде другаде, което силно ме съмнява.
Важно!

2014.03.27 | 09:23

12
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените!!! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!

2014.03.27 | 07:58

11
PEEE PEEEE PEELLLTEKK AAAAA PAK LIIIII TGIIII

2014.03.27 | 07:42

10
Тук има само 1 копеле крадливо герберастко ! Подвизава се като фалшив Любо Ангелов !Който го знае да му натроши празната ТИКВА !

2014.03.27 | 06:40

8
простите герберасти пак защитават колонизаторите

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини