Парното и водата без лихви за прогнозни сметки

  • 25 март 2014 07:06

  • 1011
  • 0
Парното и водата без лихви за прогнозни сметки
©

Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на абонатите.

Първа това стори “Топлофикация София”. От 1 март дружеството е прекратило начисляването на лихви върху месечните суми за парно, които предшестват изравнителната сметка, пише в. “Труд”. Съвсем скоро и “Софийска вода” ще бъде принудена да последва примера ѝ. В понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщиха, че доставчикът на вода в столицата е злоупотребил с монополното си положение, като е налагал лихви върху прогнозни сметки. ВиК дружеството има 30 дни, за да представи свое становище пред антимонополния орган. Според източник от КЗК “Софийска вода” няма да бъде глобена, защото предстои изменение на общите й условия, с което изрично ще се забрани да се налагат лихви на прогнозни сметки.

От “Софийска вода” обясниха, че спазват нормативните изисквания в страната и начинът им на работа с клиентите е одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В свое обръщение към медиите от компанията изтъкват, че “в миналото дружеството е санкционирано от Националната агенция за приходите именно заради неначисляването на лихви за забава върху просрочени сметки, независимo дали същите са формирани по прогнозно потребление или при изравнителен отчет”.

КЗК започна разследване срещу “Софийска вода” в средата на февруари, два месеца след като получи сигнал от омбудсмана Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет. Според него има разминаване между общите условия на дружеството и практиката му, защото според текстовете лихва за забава се дължи само за сметки за реална консумация. Компанията обаче засича водомерите на клиентите си на три месеца и начислява лихви за междинните прогнозни сметки.

В подобна ситуация доскоро бе и доставчикът на топла вода и парно в София. С промяна в общите условия обаче начисляването на лихви върху прогнозни сметки е отменено от 1 март, съобщиха от дружеството. Такива вече ще има само върху изравнителните сметки в края на сезона, както и за неизрядни клиенти с дистанционно отчитане, които получават реални сметки всеки месец.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини