Недоспиването може да се окаже по-вредно, отколкото си мислим

  • 19 март 2014 19:20

  • 2861
  • 0
Недоспиването може да се окаже по-вредно, отколкото си мислим
©

Недоспиването се отразява на настроенията, паметта и способността за концентриране и изпълнение на задачи, но може да се окаже дори по-вредно, отколкото си мислехме.

Нов американски експеримент, публикуван в Журнала по неврология, показа, че при мишки, лишени за дълго от почивка, недоспиването е увредило и убило една пета от мозъка им. Ако това се отнася и за хората, всеки трябва да положи усилия да навакса изгубения сън, съветват от Би Би Си. 

Изследваните мишки били подложени на подобен стрес и недоспиване, каквото се среща при модерния работещ човек. Учените симулирали режимите на хора, работещи на дневни и нощни смени, или пък на дълги часове в офиса, с време за сън само 4-5 часа в денонощието. 

Само за няколко дни това причинило смъртта на 25% от мозъчните клетки на мишките и по-конкретно в продълговатия мозък, през който преминава всяка информация от главния мозък до тялото и обратно, пише dnevnik.bg.

Освен повод за тревога, откритието поставя началото и на изследвания за превенцията от вредите от недоспиването. Американските учени вярват, че един ден такъв медикамент ще съществува, но за целта трябва подробно да се установят ефектите от недостатъчния сън. Тепърва ще се тества и дали ефектът при хората е същият като при мишките. Първата стъпка е да се изследват мозъците на починали хора, които са работили на две смени през по-голяма част от живота си.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини