Катар ще инвестира в туризма и земеделието ни

  • 12 март 2014 12:58

  • 2646
  • 2
Катар ще инвестира в туризма и земеделието ни
©

"Катар Холдинг“ има интерес да инвестира в редица сектори на българската икономика и обсъжда реализацията на конкретни проекти с представители на българските институции.

Това стана ясно след срещата на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното с изпълнителния директор на катарската държавна инвестиционна корпорация Ахмад Мухамад aл Сайед, съобщиха от прессекретариата на президента. Една от най-големите инвестиционни компании в света има желание да участва в развитието на туризма в България, включително на зимните и спа-курорти. „Изразен беше и интерес за инвестиции в културно-историческия туризъм в България и популяризирането на българската история“, заяви държавният глава пред български журналисти в Доха. На срещата е било обсъдено изграждането на офиси и жилищни сгради на територията на бившите военни поделения в София, в съседство с терените, на които е предвидено изграждането на „София тех парк“. Катарската държавна инвестиционна корпорация е заинтересована също така от сключването на сделки в строителството и стратегическите недвижими имоти и за получаването на концесии за добива на метали в България, включително на злато и мед.

Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил пред българския президент интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти. „Създаването на дългосрочна национална програма в подкрепа на земеделието, която да се финансира от „Катар Холдинг“, е напълно възможна, но и държавата трябва да свърши много работа, защото Катар разчита на тясно сътрудничество с институциите“, коментира президентът. Той допълни, че успехът на такива проекти зависи и от активността на Българската селскостопанска академия, браншовите организации и специализираните селскостопански институти. По време на срещата Ахмад Мухамад aл Сайед е подчертал готовността на държавната инвестиционна корпорация да подкрепи фирмите от България, които желаят да инвестират в Катар. В последния ден от официалното си посещение в Катар президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното разговаря и с председателя на парламента Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи, и беше гост на Музея на ислямското изкуство в Доха.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.17 | 00:30

2
Ние на тях минерална вода,100% еко-пилета,агнешко,плодове и зеленчуци(при предишните преговори с ББ,казаха,че ще има стриктен контрол от тяхна страна),златце на тонове,и БГ добичета работещи за без пари.А те на нас зелени тапети на кило,който пак ще отидат в опrедeлени джобове(сметки)- познайте къде от първия път.

2014.03.16 | 20:50

1
Nadiavam se,da ne izkupiat cialata darjava!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини