Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия

  • 07 март 2014 16:16

  • 1323
  • 1
Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия
© Getty Images/Guliver

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето е общият избор на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Той беше избран по време на конгреса на ЕНП, който се провежда от четвъртък в Дъблин, съобщи "vesti".

Той ще поведе предизоборната кампания на консерваторите за Европейски парламент.

"Не трябва да оставяме социалните политики на социалистите. Можем да се справим по-добре с тях. Можем по-добре да се борим срещу безработицата", заяви Юнкер в речта си преди да бъде избран. "Социалистите само говорят за борба с дълга. В действителност ние го правим", каза още Юнкер.

По време на предизборната кампания за Европейския парламент негов основен противник ще бъде кандидатът на социалистите Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден.

"Ние сме общност, основана на права", подчерта Юнкер. "Искам Европа да остане континент на мира", каза още той по време на речта си.

Люксембургският политик спечели още през февруари подкрепата на най-голямата германска консервативна партия в надпреварата за поста председател на Европейската комисия и официално обяви, че ще се бори за кандидатурата на ЕНП. Днес той успя да се пребори за подкрепата на ЕНП с еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние с 328 на 245 гласа.

Политическата група, която спечели изборите за Европейски парламент на 22-25 май, се очаква да има правото на председателския пост, въпреки че изборът трябва да бъде одобрен и от лидерите на ЕС.

Новият председател на Еврокомисията, който ще замени Жозе Мануел Барозу, ще поеме поста за пет години от ноември.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1323 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
EUSSR

2014.03.08 | 17:45

1
"Жан-Клод Юнкер, 18 години начело на Люксембург!" Извинете, но бат Сали да го назначат за министър председател на Люксембург и той ще се справи! Към разбиращите: Кажете с какъв голям проблем се е сблъскал въпросния политик през тези 18 години? Дали им е фалирала корабостроителницата и люксембурските работници са останали без препитание! Дали тяхното с. Бисер било залято и хората са останали без дом! Дали заплатите в Люксембург са като в БГ, и хората се палят по улицата защото не могат да си плащат сметките за ток! Дали ...! Дали...! Дали ...! Това е човек който е ходил на работа без да му се налага да взима каквито и да е било жизненоважни решения! Като щеф на еврокомисията няма да е същото! На Европа и трябва силен политик (от типа на Де Гол, Чърчил, Тачер). Политик който да може да каже НЕ както на Русия, така и на САЩ и това НЕ да се разбира като НЕ, а не като "може би"!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини