Йовчев: Има заплахи за сигурността ни, страхуваме се от радиация от Украйна

  • 04 март 2014 19:11

  • 9092
  • 29
Йовчев: Има заплахи за сигурността ни, страхуваме се от радиация от Украйна
© Булфото

"Има заплахи за сигурността на България", призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола след заседание на Съветът по сигурността към Министерски съвет. Бяха обсъдени всички аспекти на възникналата криза в Украйна, сценариите за нейното развитие, беше направен анализ на алтернативите. Очертават се няколко основни заплахи и рискове за сигурността на България”.

Премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 свика Съвета по сигурността към Министерския съвет, който да изработи единна позиция на България за събитията в Украйна преди извънредното заседание на лидерите на ЕС заради напрежението в Крим.

България се страхува от радиация от Украйна. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността, свикано от премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. При евентуален военен конфликт са възможни диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна, обясни вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. Затова създаденият национален щаб към Министерския съвет ще прегледа всички планове за защита на населението от радиационна опасност. Щабът ще анализира общо 7 опасности, свързани със ситуацията и контрола над тях. Една от заплахите да се стигне до намаляване на производството на ток от централите.

Другата заплаха за България е свързана с нормалните доставки на газ, заради което ще се прегледат всички планове за доставки и ще се търсят алтернативни решения. Ще има проблем, ако бъде затворено пристанището в Украйна, където се товари горивото за “Нефтохим”.

В средносрочен план може да има проблем и с износа от България на обработеното ядрено гориво, посочи Йовчев.

При трайно влошаване на отношенията между Русия и ЕС се очаква да се затрудни техническата експлоатация по “Южен поток”.

Ще се усилят и мерките по защита на границата ни, защото в момента е възможно да проникнат организирани престъпни групи от Украйна, които да пренасят оръжие и боеприпаси. Друга заплаха за страната ни е очакваният засилен миграционен натиск при евентуален военен конфликт. На територията на Украйна има между 250 000 и 300 000 българи. Правителството е отчело, че може да възникнат ксенофобски настроения срещу българите в Украйна, които да ги принудят да тръгнат към България.

Рискове има от задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна, заяви Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. По думите му има и рискове, свързани с възможност от трайно влошаване на отношенията Русия – ЕС. При едно такова развитие за някои от големите инфраструктурни проекти като „Южен поток” рискува да се затрудни тяхната реализация”, посочи той.

Следим обстановката, поставени са задачи на разузнаването и контраразузнаването, непрекъснато се обменя информация, за да може при промяна в обстановката да реагираме своевременно, поясни вицепремиерът.

Той коментира, че кризата в Украйна е изключително тежка. "Очаква ни сравнително продължителен период, в който няма да бъде постигнато устойчиво решение. Без необходимите действия за успокояване на обстановката е възможно да има трайни последици в регионален, а дори и в световен мащаб", каза министърът.

Към населението с български корени в Украйна не можем да се отнасяме по същия начин, както към бежанците от Близкия изток или други части на света, към тях трябва да имаме по-различен подход, заяви Йовчев в отговор на въпрос.

По неговите думи засега у нас няма готовност за прием на бежанци от Украйна, защото никой не е очаквал ситуацията да се развие в такава посока. Ще започнем да работим по такива варианти, досега няма данни, че може да се очаква такава вълна към България, допълни Йовчев.

Седем мерки във връзка с кризата в Украйна прие на днешното си заседание Съветът по сигурността към Министерски съвет. Съветът беше свикан от министър-председателя Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 във връзка със ситуацията в Украйна. Приетите мерки са:

1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната.

2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл -Нефтохим Бургас.

3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

4. Преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.

5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.

6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9092 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2014.03.05 | 23:40

29
Ужасяващи опорни точки. Това все едно е заседание на съвета по сигурността на Русия. Това не може да е анализ на сериозна и загрижена европейска държава. Този министър е политически говорител, при това- лош.

2014.03.05 | 23:40

28
Руснаците ще смачкат платените американски мекерета. Там продажниците на Родината не оцеляват като у нас.
Драгунов

2014.03.05 | 16:38

3
Напълно си прав за това, но ми се ще да разковача манерките на тия, които са ти праснали минуси.

2014.03.05 | 23:40

27
благодаря за + ,но така го написах заради нашите управници, може всякакви да приемаме ,а за тия хорица ще се мислим ли?

2014.03.05 | 23:40

26
Ми айде бе олигофрен мазен, разрешавай проблемите нали сте експерти, тъпи комунистически боклуци.

2014.03.05 | 20:51

25
Чак толкова луди, че да гръмнат ядрена централа няма в Украйна. Нито Украинците нито Руснаците ще го направят. ....... Повече трябва да се тревожим за тия мургавите бежанци на тях Аплах им говори да се омотат с експлозив и да се гръмнат на някоя спирка.
sdfsdfsdf

2014.03.05 | 20:51

24
това с газа и радиацията трябва да стане обща евро руска и украинска цел за да не се случи нито европа има полза да спира газта или от радиаци нито русия нито украйна така че драги ми соросоиди дръжте си под око тъпата свободна сирийска армия да не му проговори мохамед на някой
fazan

2014.03.05 | 20:50

23
Zashto ne se strahuvahte kato gramna Chernobil-kopeleta prodajni.

2014.03.05 | 20:49

20
имало вероятност БЪЛГАРИ от Украйна да тръгнат към България , ами да тръгват то тука дойдоха и сирйци и кви ли не та за тия ще правим проблем ли ? няма да ги оставим те са наши

2014.03.05 | 20:50

22
Сега, както си го написал това, звучи леко саркастично, трудно разбрах, че всъщност не е и затова все пак ти сложих +. Ето затова е важно да се пише грамотно.

2014.03.05 | 20:50

21
Не ми пращай повече гризачи чули УРЕШАРСКИ ХМ КЪДЕ СИ ОСТАВИ РОГЦАТА ПРИ воленчо ЛИ ?!
!

2014.03.05 | 20:49

19
Ти добре ли си?!? Поне две семейства ще взема на село, щото съм от там г-н "вътрешен" Й-Овчев! Всъщност, къде е "външния" Вагинин??? Вашата "компетентност" ме унищожи, каква мисловна дейност струи от вашата празна главичка, милият той ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини