Москва плаща $ 500 млрд. за Крим?

  • 04 март 2014 09:31

  • 5917
  • 3
Москва плаща $ 500 млрд. за Крим?
©

Крим изобщо не наподобява регион на бойни действия. Противно на съобщенията на украинските медии обстановката на полуострова е учудващо спокойна, твърди "Московский комсомолец".

От 24 февруари Русия е разположила в украинската автономна република Крим близо 16 000 военни с бойни кораби, хеликоптери и самолети. Военните приготовления по руската граница сочат, че е възможна интервенция в други райони на Украйна, заяви междувременно украинският посланик в ООН Юрий Сергеев пред Съвета за сигурност, събран на спешно заседание за кризата в Украйна. "Московский комсомолец" разказва за концерт и празнична илюминация, украсила в неделя местната столица Симферопол по повод фестивала "Кримска пролет". Същевременно критикува за "открита провокация на кръвопролития" Рефат Чубаров - лидер на местната татарска общност, заявил по телевизията, че властите подготвяли ново депортиране на кримските татари, изселвани вече през 1944 г. Репортер на вестника разговарял с "добре въоръжени военни в камуфлаж без отличителни знаци", "поели охраната" на украински поделения, но без да възпрепятстват движението на хора и техника през порталите. Те обяснили, че "общуват нормално" с украинските си колеги, не им пречат в службата и ги "пазят от провокации". Местните хора радостно приветствали "охраната" с автомобилни клаксони, черпели войниците с ябълки и бисквити.

Украински полковник заявил, че "засега" руските военни не са искали подчинените му да сложат оръжие и ако това стане, щял да действа "според конституцията на Украйна". На обявения за 30 март референдум населението на полуострова ще отговори с "да" или "не" на въпроса дали Автономна република Крим (АРК) "притежава държавна самостоятелност и влиза в състава на Украйна въз основа на договори и споразумения", посочва вестникът. "Ще гласуваме за държавен статут на АРК и ще градим отношения с Украйна на договорна основа", цитира той уточнение на председателя на местния Върховен съвет Владимир Константинов. Въпросът, подготвен за референдума, не предвижда независимост на Крим - но почнеш ли веднъж, нещата тръгват. Помним добре, че в самото начало на своя път към независимост Абхазия и Южна Осетия не искаха много, забелязва "Московский комсомолец".

В най-скоро време руското министерство на финансите трябва да представи на кабинета предложения за финансово подпомагане на Крим, пише "Комерсант". Съответното украинско ведомство заявило пред вестника, че засега изпълнява изцяло поетите финансови ангажименти към Крим, "а после - времето ще покаже". За Киев ще е твърде трудно в политически план да спре изпращането на средства в Крим - финансовата подкрепа за региона до голяма степен е основание да бъде смятан за част от украинската държава, посочва изданието. Според него украинските правителствени структури явно ще бъдат принудени да плащат и пенсиите в Крим. Москва обаче, смятайки кабинета в Киев за нелегитимен, може да не му превежда вече обичайните 97 милиона долара годишно - наема за базата на руския Черноморски флот в Севастопол, а да ги прехвърля на новоназначения премиер на автономната република Сергей Аксьонов. Финансирането на Крим изглежда ще струва на Русия общо към 100 милиона долара месечно, и то главно невъзвръщаеми, прогнозира
"Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Днес руското ръководство обсъжда финансова помощ за Крим, но още утре може да предвиди подкрепа и за други украински региони - например Донецка и Харковска област, с многократно по-голямо население. Цената на украинската криза обаче ще включва и загубите на Русия, ако й бъдат наложени санкции в рамките на Г-8, твърди "Независимая газета". Санкциите може да засегнат и руския износ на горива, смята всекидневникът. Според него не е изключено по принцип Европа да намали потреблението на руски петрол и газ, а САЩ в най-близко бъдеще да наложат на Русия същите санкции, както навремето на Иран. Съответно износът на петрол от федерацията изцяло да спре. В най-лошия случай Русия ще трябва да плати за Крим над 500 милиарда долара, заключава "Независимая газета".

Последвайте канала на

БТА
5917 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Petko

2015.05.23 | 17:05

2
абе как ще се продава това е абсурд, to така се продава държавна земя !!! аз се чудя как толкова спокойно Русия си разполага армията на украинска земя ( което честно да си призная малко ме нервира !)

2015.05.23 | 17:05

3
koito se nervira v gaza si go nav...
FM

2014.03.12 | 00:30

1
Русия има долари и плаща. САЩ нямат долари и си печятят. И надуват балона.

Добави коментар

Водещи новини