Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за лекарствените продукти (обновена)

  • 26 февруари 2014 12:14

  • 1465
  • 0
Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за лекарствените продукти (обновена)
© Булфото

Парламентът обсъжда повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, приет на 16 януари тази година и върнат за ново обсъждане от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Ветото на държавния глава е насочено конкретно към параграфи 16-и и 20-и, с които се създават нови правила, засягащи износа на лекарства. В мотивите към указа президентът посочва, че с текстовете се "въвежда рестриктивен режим по отношение на износа на лекарствени продукти", за който той счита, че не е съобразен с Конституцията на Република България и че не съответства на член от Договора за функциониране на Европейския съюз. Комисията по здравеопазване към парламента предлага депутатите в пленарна зала да подкрепят отново закона.

В хода на дебатите по ветото Емил Райнов от Коалиция за България заяви, че законът не е насочен към ограничаване на бизнеса, нито пък за създаване на изкуствени пречки за изнасяне на медикаменти от страната, предаде БТА. Този закон цели гарантиране на лекарства за всички български граждани, отбеляза депутатът. По думите му сходни мерки има в Словакия, Унгария, Гърция и Чехия. В Словакия например е въведен уведомителен режим при износ на лекарства, в Гърция е в сила временна забрана за износ на 80 медикамента, в Унгария законодателството вменява на компетентния орган правото да забранява износ на лекарства на база проучване на пазара, в Германия са наложили известни ограничителни изисквания, като дистрибуторите и търговците на едро трябва да имат в складовете си средна наличност на медикаменти за поне две седмици напред, отбеляза Райнов. Не правим нищо изключително, нищо непознато, просто като страна членка на ЕС сме длъжни да защитим здравето на българските граждани и сме длъжни да осигурим съответните медикаменти, каза още той.

Народният представител от ГЕРБ Семир абу Мелих заяви, че от партията не са против поправката в закона и адмирират превенцията за това да не изчезват лекарства и да не се спекулира със здравето на хората. Проблемът е с техническото решение на този казус, който предлагат вносителите, отбеляза депутатът. Според него алгоритъмът за анализ трябва да е записан в закона, а не да се определя с наредба. Абу Мелих отбеляза, че 30-дневният срок за даване на становище е дълъг за бизнеса и трябва да се намали на два дни.

Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
130 депутати подкрепиха отново текстовете от закона, а 55 гласуваха "против".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини