Завърши срещата на Шесторката и Иран за ядрената програма

  • 20 февруари 2014 13:12

  • 1098
  • 0
Завърши срещата на Шесторката и Иран за ядрената програма
©

Иран и шестте световни сили договориха темите и графика на преговорите си за постигане на окончателно споразумение за ядрената програма на Техеран, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

"Определихме всички аспекти, по които трябва да работим за постигането на всеобхватно и окончателно споразумение", заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. на съвместна пресконференция с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Трябва да се направи още много, няма да е лесно, но беше поставено добро начало", добави Аштън. Ръководителката на европейската дипломация е координатор на групата "5+1" (Германия и петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай).

Аштън подчерта, че е определен график на преговорите и срещите през идните месеци. Срещи на експертно равнище ще се състоят в началото на март, а на 17 март тя отново ще се срещне със Зариф във Виена. Аштън ще посети Техеран на 9 и 10 март преди следващия кръг на преговорите, предаде Ройтерс.

След изказването на Аштън ръководителят на иранската дипломация прочете съвместно изявление на фарси.

Очакванията за голям напредък след тридневните преговори във Виена бяха скромни, защото двете страни имат сериозни различия, посочва АП. Групата "5+1" иска Техеран да приеме значителни съкращения на ядрената си програма, за да намали подозренията, че може бързо да я пренасочи към военни цели. Иран се противопоставя и твърди, че няма интерес към подобни оръжия.

Шестте сили обаче предупреждават, че Техеран трябва да стигне до споразумение, ако иска отмяна на санкциите, парализиращи икономиката му, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини