Иран е разработил по-мощна центрофуга за обогатяване на уран

  • 10 февруари 2014 21:48

  • 2209
  • 0
Иран е разработил по-мощна центрофуга за обогатяване на уран
©

Иран обяви днес, че е разработил нов тип центрофуги, които са 15 пъти по-мощни от тези от първото поколение, използвани на обектите за обогатяване на уран, предаде Франс прес.

Иран разполага с над 19 000 центрофуги, от които 10 000 са от първо поколение и са действащи, а хиляда са от второто поколение, но са едва 3 до 5 пъти по-мощни от тези от първото поколение. Те обаче така и не са били задействани.

По силата на временното споразумение за иранската ядрена програма, сключено между шесторката и Техеран в Женева през ноември, Иран се ангажира да не увеличава броя на центрофугите на два обекта за обогатяване на уран - Натанз и Фордо.

Новата по-мощна центрофуга обаче е била разработена в рамките на изследователските дейности, извършвани в Натанз и ще
бъде предназначена за използване в медицински център в Карадж, западно от Техеран, специализиран в производството на ваксини. Тя ще бъде използвана в операциите за изолиране от кръвна плазма, допълва БТА.

Новата центрофуга работи при скорост от 700 метра в секунда или 60 000 оборота в минута, поясни Али Акбар Салехи, ръководител на иранската Организация за атомна енергия.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2209 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини