Президент и премиер призовават: 19 февруари да не се използва за евтин популизъм

  • 18 февруари 2014 14:31

  • 1354
  • 5
Президент и премиер призовават: 19 февруари да не се използва за евтин популизъм
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 излязоха със съвместна декларация по повод напрежението от последните дни. В декларацията се призовава денят на Левски, 19 февруари, да не бъде използван за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм.

В декларацията се казва още: През последните дни и седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия. Опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, настройването на българските граждани едни срещу други, заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата, са неприемливи и категорично трябва да бъдат осъдени.
България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния. Страната ни извървя своя преход към демокрация като заложи на етническия мир и единството на българските граждани. Затова и в преамбюла на Конституцията са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.
Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор – религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество. Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.

В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостолът на свободата, етническия мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм. „Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“, е казал Васил Левски. „Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата“.
Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи. „Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва“, казва Левски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1354 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.02.20 | 15:39

5
НЯМА да стане вашата , крадци и предатели ! САМО ВОЛЕН ! САМО АТАКА ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ ! ПОБЕДААА !!!
ПЪТЯТ КЪМ СОФИЯ

2014.02.20 | 15:39

4
ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ СМЪРТ

2014.02.19 | 09:17

3
НИЕ НЕ СМЕ НАСТРОЕНИ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ , това са само ваши популистки приказки , ние сме настроени срещу ислямизацията на България и политиката на терор и заплахи на дпс.

2014.02.18 | 21:35

2
Това правителство няма нищо общо с демокрацията,правата на човека и човешките ценности - така че тази декларация не е нищо друго а поредната заблуда и манипулация. Да не говорим че е обидна за гражданите на България защото не те са лъжците и манипулаторите.
Аз

2014.02.18 | 19:39

1
Декларацията е насочена срещу хора от ДПС и Атака, които всячески се опитват да изпъкнат - с цената на всичко.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини