Кръв и счупени глави на протеста в Пловдив (обновена+галерия)

  • 14 февруари 2014 11:17

  • 36045
  • 119
Кръв и счупени глави на протеста в Пловдив (обновена+галерия)
© Булфото

Повече от 1500 души от цялата страна се събраха пред Съдебната палата в Пловдив, където се гледа делото за Куршум джамия.

Кордон от жандармерията беше застанал пред входа на съда. Протестиращите държаха плакати "Не на джамиите и ислямизма", "Всекиму ще държим сметка", "Няма да позволим, Апостоле! 500 години строихте джамии върху храмове, но не сломихте вярата ни, и днес няма да успеете" и пееха възрожденски песни. Към хората се присъедини и голяма футболна агитка от Пловдив. Председателят на националното сдружение на фенклубовете Елена Ваташка заяви, че няма нищо случайно, че точно те са в инициативата за протестите. Може да се бием един срещу друг, но когато става дума да запазим българщината, ние сме единни, допълни тя.

Апелативният съд в Пловдив даде ход на делото, образувано по жалба на Община Карлово срещу решение на окръжния съд в Пловдив, с което сградата на бившата Куршум Джамия се присъжда на Главното мюфтийство. Пред съда се изказаха адвокатите на община Карлово, а в момента тезата си излагат представителите на Главното Мюфтийство. Кметът Емил Кабаиванов посочи пред Дарик, че каузата е справедлива и призова Апелативният съд да обмисли добре, преди да вземе решение. Правните документи и историческата справедливост са на наша страна, коментира Кабаиванов. Речите се редуваха със стихотворния на Христо Ботев.

Председателят на общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски заяви, че ще настоява и българският парламент да приеме декларацията в памет на хилядите избити българи, така както вече прие декларация в памет на 19-те жертви на Възродителния процес. Той потвърди информацията, че в местния парламент на Карлово е получено ултимативно писмо от турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи. „В това писмо се настоява да се анулира декларацията, защото била политическа, нямала юридическа стойност и можела да развали отношенията между Турция и Карлово", разказа още Карагенски.

Към 11.00 часа недоволните граждани блокираха кръстовището на централните булеварди „Шести септември” и „Цар Борис Трети Обединител”. Протестиращите се придвижиха дотам със запалени факли, димки и пиратки. Те бяха следвани от полицията, докато пееха химна на България. Шествието беше предвождано от деца от народно читалище „Христо Ботев”-Калофер, докато биеха тъпани. Протестиращите заявиха, че са готови за крайни действия, за да защитят страната и гражданско неподчинение, ако съдът продължава да слуша мюсюлманите, а не българския народ, предаде радио Фокус.

Към 11.30 часа протестиращите потеглиха към турското консулство. Шествието минава по бул. „Шести септември” и е предвождано свещеник, държащ голям кръст и икона на Исус Христос. Протестиращите скандират "Българи, юнаци” и "За България – свобода или смърт”. Шествието е съпровождано от гърмежите на стотици бомбички и хвърлянето на димки. Гърмежите са през 10-15 секунди. Вече е блокирано и кръстовището на "Чифте баня", в близост до съда.

Към 12:00 ч. протестиращите в Пловдив счупиха прозорците на Джумая джамия. Протестиращите хвърлиха павета, камъни и бомбички по сградата, всички прозорци са потрошени. Полицейските кордони не успяха да спрат протестиращите граждани. Протестиращите пристигнаха пред сградата на турското консулство, където ще продължат протеста си. Пред консулството има служители на пловдивската жандармерия, които са с каски и щитове. Полицейското присъствие в района е засилено.

Галерията можете да разгледате ТУК:

Екшънът в Пловдив не стихва вече повече от три часа. След като изпочупиха стъклата на Джумая джамия, феновете са успели да набият и общинския съветник на "Атака" от Стара Загора Михаил Михайлов. Той е носил значка на партията си и е започнал да защитава Волен Сидеров. В суматохата феновете не разбрали, че съветникът всъщност подкрепя протеста и са го ступали сериозно. Очевидци разказват, че е бил окървавен. Протестиращите скандирали "Долу Волен". Разярените фенове атакуваха с камъни и турското консулство в града. Голям камък улучи полицай, който беше с каска. Никой обаче от охраняващия кордон, който пази чуждата мисия, не реагира. Кордонът не допусна протестиращите за Куршум джамия до посолството. Те остана в парка, където в момента пеят патриотични песни, хвърлят димки и бомбички, и скандират "Турците долу", "Вън ДПС". Единственият държавен представител, който се появи на протеста е карловският депутат от ГЕРБ Николай Петков. Сега множеството се изнася от парка срещу консулството и потегля към един от офисите на ДПС, съобщи Блиц. "Призовавам ви от днес да окупирате всички централи на движението в страната", обърна се към протестиращите Елена Ваташка. Чуха се гласове за бунт като тези в Украйна. "23 години ги търпяхме, стига толкова", ревеше мнозинството.

Към 13:00 ч. Най-малко двама протестиращи са със спукани глави след бой със жандармерията, която охранява протеста на националисти в Пловдив. Футболните фенове пробиха кордона от жандармеристи в близост до офиса на ДПС в града и замеряха служителите на реда с павета. Полицаите извадиха палките и подгониха с тях нарушителите. Има кръв и ранени, дойде линейка.

В 13:40 ч. Приключи протестът в Пловдив за Куршум джамия в Пловдив. При протестът пострадаха четирима души – един мъж, две момчета и едно момиче. Те бяха откарани с три линейки в спешна помощ за преглед.

Протестиращите граждани започват се разотидоха, но преди това се уговориха да продължат протеста на 19 февруари в София, като сборният им пункт ще бъде пред Паметника на Васил Левски, но все още не е уточнен точния час.

Протестиращите днес в Пловдив бяха около 2000 души. Протестът премина при засилено полицейско присъствие.

От Центъра за Спешна помощ съобщиха, че шестима души са пострадали при сблъсъците на протестиращите с полицията.

На пострадалите е направен пълен медицински преглед.

Шестимата пациенти са приети в болнично заведение, казаха още от Спешна помощ. Оттам, обаче не пожелаха да уточнят какви точно са били нараняванията им.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
36045 119

Свързани новини

Коментари 119

Добави коментар
Amin

2014.03.08 | 10:14

119
Всяка религия учи хората на смирение и добрина, това с джамиите ме го разбирам и е доста варварско. Засрамете се и се обичайте, БОГ е един, но с различни имена, проумейте това и света ще пребъде!

2014.02.16 | 19:18

111
Само дето мюсюлманството е измислица за промиване на мозъци.
на нож

2014.02.17 | 19:00

118
Рязана ли му е пишката режи му и главата

2014.02.17 | 18:59

117
VIJTE FAISBUK STRANIZA S TURSKATA KARTA. OTZEPILI SA POLOVIN BALGARIA. E STOITE SI OSHTE V KASHTI BALGARI ZASPALI. SRAM I POZOR.PODIGRAVAT NI SE V OTCHITE A NIE MALTCHIM. BIAGITE NA TERMINAL 2 PUTKI ZASPALI BALGARSKI MAJE, NE MISLETE ZA DEZA, JENI,NAROD I DARJAVA.
Turchin

2014.02.17 | 18:58

116
Мършиии гяури мръсни долни ще мрете всички до един малко ви е това само спукване на глави. На бесилотооо родната ви полиция е срещу вас щото сте измекяри сбогувайте се с Бг земята и се умитайте имигрирайте веднага щото кланетата идват много скоро

2014.02.15 | 23:44

92
Ти не си турчин, а български провокатор от Атака

2014.02.17 | 17:07

115
Какво пък имат тези луди хора срещу джамиите? Джамиите са място за вярващи в БОГ и мир. Бъдете смирени и се засрамете
123

2014.02.17 | 16:52

114
Интересни същества са българите....значи над 20 години 240 човека ги грабят,лъжат,подиграват им се,унижават ги ,превръщат българските децата в пияници и пушачи,заплатите и пенсиите им ги снижиха до африкански и все пак вместо срещу тези хора дето са за екзекуция, тръгват срещу хора като тях само и единствено защото тези хора 5 пъти дневно си допират челото до земята...Държавата ни е не такава каквато я искаме ,а такава каквато я заслужаваме.
007

2014.02.16 | 00:03

96
Нямаме против мюсюлманите нищо. Не искаме турски партии в нашата држава!!!! Ако сте БЪЛГАРИ карайте я кротко, но ако искате турски език в училищата, телевизия, радио, джамии- заминаваите там кудето тези неща са в изобилие - Турция е ваша. Анадъмо?!!!!!!!!!!!!
Nevena

2014.02.16 | 21:45

113
Alo ,q po spokoino,purvo procheti malko istoriq i togava drunkai gluposti.ako prodaljavate taka chte ima 2 EKSKURZIA KUM ANADOLA.Ti kakuv si , kude si roden ??? predatel!!! Kakvo pravich v Bulgariq,kato ne ti haresva TI si mazlinstvo i v Bulgariq i v Turziq!!!

2014.02.16 | 21:29

112
GADNA DOLNA PRODAJNA IZMET-TOVA SA POMAZITE

2014.02.16 | 06:35

110
MNOGO SMELI BALGARI NAZIONALISTI V TOZI SAIT. VSITCHKO TOVA E MNOGO HUBAVO, SAMO TCHE SE PITAM ZASHTO TEZI SMELI BALGARI NE SA NA PLOSHTADITE ILLI PRED NARODNOTO SABRANIE DA PROTESTIRAT KOGATO KOMUNISTI I ATAKISTI PREDADOHA BALGARIA NA TURSKITE INTERESI . DOGAN, MESTAN I PEEVSKI PLATIHA DOBRI PARI NA SIDEROV ZA DA GI DARJI NA VLAST, A SEGA PONEJE IDVAT IZBORI,VIJDATE LI TOI E PROTIV TIAH. PERVERZIA, ZALIVAT NI S PALNA POLITITCHSKA PERVERZIA A NIE OSHTE GI TARPIM. SOFIANZI IZLEZTE OT MALKITE SI GARSONIERI, BALGARSKI MAJE SPRETE DA PIETE RAKIIKATA I KAJETE BASTA NA TAZI PERVERZIA.

2014.02.16 | 00:20

109
1000 протестиращи не могат да променят съдбата на ДПС в България живеят 1 000 000 обединени турци и никой не е в състояние да ни разедини, каквито са вече българите!!!

2014.02.16 | 00:11

106
Dneska sa 1000 a utre shte se vdignem vsichki Bulgari i are chao v Anadola .

2014.02.15 | 22:43

45
Вие вече сте разединени - покушението , стачките на тютюнопроизводителите , които викаха ОСТАВКА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини