Иран монтира центрофуги за обогатен уран в Натанц

  • 21 февруари 2013 07:31

  • 1271
  • 0
Иран монтира центрофуги за обогатен уран в Натанц
©

Иран е започнал да монтира новите центрофуги за обогатен уран в Натанц, са съобщили дипломати, предаде АП.

Тази новина притесни отново представителите на МААЕ, тъй като центрофугите от ново поколение ще обогатяват уран от 3 до 5 пъти по-бързо, отколкото досега.

Миналата седмица бе съобщено, че Иран се опитва да внася части от Китай за нови центрофуги за обогатяване на уран.

Става въпрос за 100 000 магнитни гривни, които са забранени за внос от ООН през 2011 година. Това показва доклад на американския Институт за наука и международна сигурност.

Пожелал анонимност дипломат е заявил, целта на страната е да се приближи до производството на ядрено оръжие и че всяка крачка напред към постигането й е опасна.

Новината идва дни, преди новия кръг от преговори с Международната агенция за атомна енергия в Казахстан.

Иран обяви по-рано, че е готов да облекчи притесненията на Запада за ядрената програма на Техеран, ако САЩ и другите страни позволят на Ислямската република да обогатява уран.

Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст заяви, че ядрените разговори следващата седмица между Иран и Великите сили в Казахстан са чакаща „възможност" за Запада.

Мехманпараст изтъкна, че Иран иска САЩ и съюзниците им да „покажат добра воля" за признаване на иранските ядрени „права", които включват обогатяването на уран. По думите му Иран ще отговори с предложения по адрес на притесненията на Запада.

По-рано този месец вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон са готови за директни преговори с Иран. Техеран отхвърли предложението.

Западът подозира, че иранската ядрена програма за обогатяване на уран е с цел създаване на атомно оръжие.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини