Кметове заплашиха с протести заради неодобрени проекти

  • 06 февруари 2014 14:31

  • 888
  • 0
Кметове заплашиха с протести заради неодобрени проекти
©

Кметове и кметски наместници на села в община Благоевград са готови да протестират заради решението на правителството да не одобри нито един от десетте проекта на обща стойност 23 милиона лева. С тях общината кандидатства по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", но без резултат, информира агенция "Стандарт нюз".

„Положението не се търпи. Когато ни отрязаха от европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, ни увериха, че от този фонд на правителството ще ни компенсират. Защо ни дискриминират по този начин? С какво сме виновни ние, малките селища край Благоевград", коментират управници на населени места. Те са категорични, че без средства от европейската програма за развитие на селските райони и без помощ от държавата селищата са обречени на гибел и обезлюдяване. Защото няма как само от общинския бюджет да се осигурят пари за благоустрояването и развитието на малките населени места. Няма да може да се направи нищо за подобряване на инфраструктурата и на живота на местните хора. „Общината дава по 3000-4000 лева, най-много до 10 000 лева на село. Но с такава сума не може да решим нито един от големите проблеми – улици, водопроводи, ремонти на сгради, развитие на туризма", твърдят жители на селата Покровник и Логодаж. Управниците заплашиха с протести, ако не се поправи тази неправда. Те ще направят всичко, за да защитят жителите на своите населени места и да гарантират развитието на селищата.

"Нямам думи за решението на правителството да не одобри поне един от двата ни проекта, с които кандидатствахме по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Чета списъка вече няколко пъти и не мога да повярвам на очите си. Вместо да се помогне на всяка българска община, на едни се дава много, а на други – нищо". Това каза в четвъртък кметът на община Петрич Вельо Илиев. Той бил наясно, че трудно ще одобрят проект „Реконструкция на водопровод за топла минерална вода от местност Рупите до съществуващ резервоар в Петрич" на стойност 6 631 725 лева. С него общината искала минералната вода край храма на пророчицата Ванга да стигне до града, за да развива балнеологията и СПА туризма. Надявал се, че поне правителството ще каже „да" на проект за 800 000 лева за ремонт на улица, която свързва автогарата, гарата и болницата.

„Много е важно да ни кажат критериите за оценка. Обидно ми е, много е тъжно. Обидно ми е заради тези 66 000 българи, които живеят в 57 населени места в нашата община. Те друг тип хора ли са? Второ качество ли са? Виновни ли са с нещо? Или вината е, че аз съм кмет на Петрич?", каза още градоначалникът. И ние живеем в тази държава и чакаме нещо добро от нея, но уви, допълни Вельо Илиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини