Бум на тарикатите, които ходят с болнични на море

  • 25 август 2011 06:33

  • 2311
  • 0
Бум на тарикатите, които ходят с болнични на море
©

Нов номер насред кризата изкушава все повече българи и удря хазната. Жегата през юли и август и все по-честите забавяния на заплатите родиха бум от фалшиви болнични.

Стотици тарикати са намерили начин да си изкарат с измама документ, че цял месец не са годни за работа. Така удрят бинго 3 в 1. Не бъхтят и не носят цимент край строителното скеле, не въртят геврека на градския автобус и не дишат праха в миньорските забои. Отиват на плажа и се плацикат на воля. Накрая пресмятат, че макар Националният осигурителен институт да им плаща 80 на сто от заплатата, взимат повече чисти пари, отколкото като работят, пише "Стандарт".


"В кризата шефовете се изхитриха и ни цакат за щяло и нещяло. Или ни взимат за преразход на гориво, или смятат ставката като за 4-работен ден", казва пловдивчанинът Петър Велинов. За юли е изчислил, че при заплата от 1000 лв. собственикът на транспортната фирма, в която работи, му е взел 320 лв. за преразход на нафта. Така накрая след данъците се оказало, че чистата му надница е малко над 600 лв. Освен това, когато поискал нова фирмена риза, за да може да бъде винаги чист в жегите, му поискали 47 лв. "Ами, по-добре да си стоя вкъщи и да си взимам 800 лв. от НОИ", чистосърдечно признава той.
Затова в началото на август взел палатката и забягнал в село Лозенец. За 200 лв. изкарал цели 2 седмици с жената и детето.
Едномесечните болнични са се превърнали в истинска напаст за поне дузина фирми в София, Пловдив, Варна и Бургас. По данни на НОИ най-засегнатите сектори са строителството, шивашката промишленост, селското стопанство и мините.

"Проблемът е много голям, не можем да цитираме фирми заради данъчноосигурителната тайна", коментира подуправителката на НОИ Весела Караиванова. Неофициално обаче се говори, че поне около 1500 души ползват този трик и през лятото излизат в "болнични по море".


По гръцката граница фирмите изпитват друг проблем. Там хората си взимат фалшиви болнични, за да отидат да работят по голяма поръчка за конкурент или пък да пресекат границата и да изкарат повече през лятото в южната ни съседка.
Особено голям е проблемът за компании, в които работниците работят на график. В една от големите транспортни фирми в София, която държи част от линиите на градския транспорт, в продължителни болнични са 63-ма души. "Много е трудно да покриваме графиците при такава голяма кадрова дупка", признават от дружеството. Затова те набират спешно нови шофьори.


"При нас такъв проблем няма. Много бързо се освобождаваме от хора, за които усетим, че шикалкавят по този начин", заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на "Открит въгледобив" в Перник Огнян Зарев.


Заради проблема с болничните в НОИ обсъждат как заедно с регионалните центрове за здравна инспекция да въведат по-строг контрол. Част от мерките са да се създаде специален регистър на лекарите, които издават най-много болнични. Така по-лесно може да се проверява дали един болничен е истински, или има съмнения, че е фалшив.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини